Rutgers reageert op ophef over lesweek seksuele voorlichting: 'Het klopt niet'

© Pexels
Utrecht - Er is volgens kenniscentrum Rutgers niets mis met de seksuele voorlichting in de campagne 'Week van de lentekriebels'. In die jaarlijkse campagne wordt voorlichting gegeven op basisscholen over seks en liefde. Op sociale media ontstond ophef omdat de lessen te expliciet zouden zijn. Het leidde zelfs tot Kamervragen van de partijen Forum voor Democratie en DENK. Zij vinden dat de seksuele voorlichting seks aanmoedigt.
Elsbeth Reitzema, Senior Programmamedewerker Seksuele Vorming bij Rutgers, ontkent die bewering. "Het is de wereld in geholpen en er zijn altijd mensen bezorgd geweest dat deze lessen kinderen aanzetten tot seksueel gedrag. Dat klopt niet. We weten uit onderzoek dat als je kinderen goede seksuele voorlichting geeft, kinderen gemiddeld later starten met seks, zich beter voorbereiden daarop, en beter weerbaar zijn. Dus dat wij kinderen hiertoe aanzetten, dat klopt niet."

Thema's door de jaren heen

Het thema van dit jaar is ‘Wat vind ik fijn?’. Volgens Reitzema zijn veel thema's hetzelfde gebleven de afgelopen jaren, maar is er ook aandacht voor maatschappelijke veranderingen. "Er wordt veel gesproken over 'consent', dat je altijd moet checken bij een ander of die iets oké vindt. Dat je niet over grenzen van anderen heen moet gaan. Dat anderen niet over jouw grenzen mogen gaan. En als dat laatste wel gebeurt, dat het nooit jouw schuld is. Maar ook over seksuele diversiteit, sekse en gender, mediawijsheid. Dat speelt ook meer en is in de jaren wel veranderd", zegt Reitzema desgevraagd in het radioprogramma Utrecht Komt Thuis.

Lespakketten staan online

Reitzema zegt dat veel lespakketten online staan, net als veel informatie voor ouders. "Ik zou ouders ook aanraden: verdiep je erin. Kijk wat er wordt aangeboden en grijp deze week aan om met je kind in gesprek te gaan. Laat je kind weten dat hij of zij altijd met jou in gesprek kan. En wees eerlijk."
Daar heeft Reitzema ook wat tips voor. "Het is goed om aan te sluiten op de seksuele ontwikkeling die kinderen meemaken." Dat begint al vroeg. "Het verschil tussen jongens en meisjes, hoe komen de baby's in de buik en uit de buik." Reitzema zegt dat ouders bijvoorbeeld goed in gesprek kunnen met hun kind als het vragen heeft. "Wees eerlijk als je iets wel of niet weet. En laat je kind weten dat hij of zij altijd met jou in gesprek kan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.