Bouwprojecten rond Douwe Egbertsfabriek vertraagd omdat geuruitstoot anders is dan gedacht

De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht
De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - De hoge schoorsteen van de Douwe Egbertsfabriek in Utrecht stoot minder geur uit dan gedacht, maar uit recente metingen blijkt tegen alle verwachtingen in ook dat de rest van de fabriek juist meer uitstoot. Er moet daarom meer onderzoek worden gedaan naar de geuruitstoot, waardoor de verschillende bouwprojecten rondom de fabriek vertraging oplopen.
Over woningbouw in de buurt van de Douwe Egbertsfabriek aan het Amsterdam-Rijnkanaal wordt al jaren gesproken. Toekomstige bewoners mogen daar volgens de wet niet te veel last hebben van de geur en het geluid van de fabriek, maar tegelijkertijd wil de gemeente Jacobs Douwe Egberts (JDE) de ruimte bieden die nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering, nu en in de toekomst.
Door onderzoek te doen naar onder meer de geuruitstoot van de fabriek, kan worden vastgesteld tot op welke afstand huizen gebouwd kunnen worden. Uit dat onderzoek blijkt nu dus dat de zaken er anders voor staan dan aanvankelijk gedacht.

Schoorsteen en lage bronnen

De kenmerkende 60 meter hoge schoorsteen van de fabriek stoot minder geur uit dan verwacht, terwijl de zogenoemde 'lage bronnen', zoals bijvoorbeeld de luchtafvoer, meer uitstoten. De totale geuruitstoot is daardoor volgens de gemeente niet hoger geworden.
Als de uitstoot niet hoger is, wat is dan precies het probleem? De gemeente laat weten dat er door de nieuwe situatie nieuw onderzoek nodig is om te zorgen "dat de maatwerkvoorschriften en de praktijksituatie weer op elkaar aansluiten". Aan de hand van dat onderzoek kan dan weer worden bepaald of er aanpassingen aan de plannen of voorschriften nodig zijn.

Woningbouw

Vlak naast het terrein van Douwe Egberts ligt het Thomas à Kempisplantsoen. Daar staan op dit moment 178 sociale huurwoningen die volgens de gemeente verouderd zijn. Woningcorporaties Woonin en Portaal werken daarom aan de herontwikkeling van de locatie, waarbij ongeveer 350 nieuwe sociale en middenhuurwoningen gebouwd moeten worden.
Het conceptbestemmingsplan daarvoor is echter nog gebaseerd op de oude metingen en moet dus nog worden aangepast. De gemeente laat weten dat het zo snel mogelijk nieuwe afspraken wil maken met Douwe Egberts, "zodat de herontwikkeling Thomas à Kempisplantsoen zo snel als mogelijk verder kan." De verwachting is dat er in het najaar van 2023 een nieuw bestemmingsplan ter inzage gelegd kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.