Rhenen maakt haast met flexwoningen door subsidiedruk

Foto ter illustratie: voorbeeld van een flexwoning.
Foto ter illustratie: voorbeeld van een flexwoning. © ANP / Marcel van den Bergh
Rhenen - De gemeente Rhenen wil nog voor het einde van dit jaar twintig flexwoningen realiseren om de wooncrisis te lijf te gaan. Volgens wethouder Gert van Laar is er in de stad snel behoefte aan meer woonruimte, waardoor flexwoningen een ideale tijdelijke oplossing zijn. "Met permanente bouw lossen we het probleem van nu niet snel genoeg op."
De flexwoningen worden waarschijnlijk aan de Binnenweg geplaatst. Op die locatie zijn in de nabije toekomst geen bouwplannen, wat voor de gemeente een belangrijke voorwaarde is. Uit verder onderzoek moet nu blijken of flexwoningen op die locatie haalbaar zijn.
Er zit voor de gemeente wel haast achter, want de woningen moeten eigenlijk dit jaar al geplaatst worden. Dit omdat Rhenen voor de eerste twintig flexwoningen subsidie van het Rijk toegezegd heeft gekregen. Voorwaarde is dan wel dat die er nog in 2023 komen.

Nieuwbouwplannen in voorbereiding

In totaal moeten er in Rhenen de komende jaren 150 flexwoningen bijkomen. Dat is vastgelegd in de Regiodeal Flexwonen. Naast de Binnenweg heeft de gemeente hier nog twee andere locaties voor aangewezen, namelijk Prattenburg en Rhenen-West.
Wethouder Van Laar benadrukt het belang van flexwoningen, maar kijkt ook naar andere opties. "Er zijn binnen de gemeente Rhenen verschillende nieuwbouwplannen in voorbereiding. Maar de bouw van nieuwe woningen vraagt veel voorbereidingstijd. Flexwoningen kunnen een oplossing bieden." Een andere optie volgens de wethouder is woonruimte realiseren in bestaande gebouwen.
In het voorstel van het college van wethouders en burgemeester staat verder dat het de bedoeling is dat de flexwoningen blijven staan voor een periode van ongeveer 10 jaar. Ook is het de bedoeling dat vijf tot tien van de nu te bouwen twintig flexwoningen gereserveerd worden voor Oekraïense vluchtelingen.
Wat zijn flexwoningen? Bekijk hier onze explainer over deze mogelijke oplossing voor de wooncrisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.