Markiezeneik Amelisweerd weet Europees niet te winnen, negende plaats voor protestboom

© Rob Visser Photography
Utrecht - De Markiezeneik in Amelisweerd heeft zijn nominatie voor 'European Tree of the Year 2023' niet weten te verzilveren. De boom eindigde met 8.616 stemmen op een negende plek, met bijna 40.000 stemmen minder dan de Poolse winnaar.
De Utrechtse eik won vorig jaar nog de Nederlandse Boom van het Jaar-verkiezing door ruim 36.000 stemmen binnen te halen. Om die reden was het één van de zestien bomen die dit jaar meedongen naar het Europese equivalent van de prijs.

Protestboom

Dat de 200 jaar oude Markiezeneik het zo ver geschopt heeft, is niet alleen te danken aan hoe oud, dik of mooi de boom is. De verkiezingen draaien namelijk ook - en misschien zelfs vooral - om het verhaal van de boom. Zo haalde de Utrechtse eik veel stemmen als symbool voor het protest tegen de verbreding van de A27.
"Het is in die zin een soort protestboom geworden", zei Marlies Kolthof eerder tegen RTV Utrecht. Zij was namens SB-NL Natuurfonds betrokken bij de organisatie van de Nederlandse verkiezing.

De Markiezeneik dankt zijn naam aan het feit dat hij zo'n 250 jaar geleden geplant is door de toenmalige markies Henri Maximilien de St. Simon. De persoon die de eik dit jaar heeft genomineerd, heeft de boom daarom de naam 'Markiezeneik' meegegeven.

In de rol van protestboom wist de eik vorig jaar een recordaantal stemmen te behalen, ruim 37.000. Op ruime achterstand eindigde de Koortsboom uit Overasselt als tweede, met 1374 stemmen.
Zo'n enorm aantal stemmen wist de boom bij de Europese verkiezing niet te halen. Daardoor eindigde de eik dit keer in de middenmoot. De Poolse Fabrykant Eik won met een ruime meerderheid van 45.718 stemmen. Op de tweede plaats eindigde een Slowaakse eik met 18.198 stemmen en het brons ging naar Oekraïense vergroeide appelboom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.