Een wereldkampioen Stratego, een CDA’er die overstapte naar GroenLinks en een dierenarts; dit zijn de nieuwe Statenleden

BBB-lijsttrekker Anton Verleun arriveert bij het provinciehuis van Utrecht.
BBB-lijsttrekker Anton Verleun arriveert bij het provinciehuis van Utrecht. © RTV Utrecht / Jasper Witte
Provincie Utrecht - Van studenten tot bankiers. Van jong tot oud. 27 mannen en 22 vrouwen. En de BBB die met zeven nieuwkomers, waaronder een HR Professional en een HBO-docent, in de Provinciale Staten komt. De Staten is de komende vier jaar een divers gezelschap. Maar liefst 29 van de 49 Statenleden zijn voor het eerst Statenlid.
Met zijn 22 jaar is Frank van Breukelen de Benjamin van de Staten. Vier jaar geleden haalde zijn partij Forum voor Democratie zes zetels, nu moet hij als nieuwkomer in zijn eentje de kar trekken. De student organisatiewetenschappen woont met zijn moeder in Vianen.
Tijdens het eerste debat na de verkiezingen kwam hij als enige te laat, maar liet hij ook zien al enige kennis van de Staten te hebben. “Ik hou het kort, want na mij komt Mieke Hoek nog”, zei hij verwijzend naar het Statenlid van 50PLUS die erom bekend staat niet zuinig te zijn met haar spreektijd.

Dierenarts en HR Professional

Mede door de winst van de BBB, die vanuit het niets met zeven zetels in de Staten komt, is een meerderheid van de Statenleden nieuwkomer. Van de zeven Statenleden kan alleen nummer zeven Jantine Zagt-Lokhorst tot de boeren worden gerekend. Samen met haar man heeft zij een melkveehouderij in Nieuwersluis. Maar ook nummer vijf Kees van Vuuren (docent HBO landbouwbeleid) en lijsttrekker Anton Verleun (rundvee-dierenarts) zullen niet vreemd zijn op het boerenerf.
Verder bestaat de BBB-fractie uit HR-professional Jochem Beltman, Ans Oude Luttikhuis die een eigen bedrijf in de accountancy heeft, Monique van den Broek die in Vijfheerenlanden raadslid is voor VHL Lokaal en teamleider muskusrattenbeheer Jeroen Vogel.

Twee bankiers

Met twee bankiers komt de Europese partij Volt ook voor het eerst in de Provinciale Staten. Lijsttrekker Amos de Jong, die eerder voorzitter was van GroenLinks Utrecht, reist voor zijn werk de hele wereld rond. De bank waarvoor hij werkt investeert in projecten in ontwikkelingslanden. Bij thuiskomst in Nederland zag hij vaak dat de problemen hier helemaal niet zoveel verschillen van de problemen in ontwikkelingslanden. Het Rode Kruis dat moest helpen na de overstromingen in Limburg. Boeren die vanwege de droogte niet meer mogen sproeien. “Dat moet hier niet kunnen”, zegt hij.
Nummer twee Anneloes Blekxtoon is projectmanager bij de Rabobank. Samen willen zij er onder meer voor zorgen dat de Europese vlag in de Statenzaal komt te hangen.
De fracties van de Partij voor de Dieren (PvdD) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) zijn ook geheel nieuw. Bij de vorige verkiezingen haalde de PVV ook twee zetels, maar een jaar geleden stapten die Statenleden, René Dercksen en Elly Broere, over naar BVNL. Die partij wist tijdens de verkiezingen van 15 maart geen zetel te behalen. Marketeer Martine van der Velde en Sjors Nagtegaal, die als beleidsmedewerker al langer actief is bij de partij, mogen nu het PVV-geluid vertolken.

Stratego

Wereldkampioen Stratego Anjo Travaille mag de komende jaren samen met ‘Hens Off, Hens Off’ Jesseka Batteau, bekend van de strijd tegen de verpretparkisering van het Henschotermeer, en adviseur volksgezondheid Olivia Butterman, de strategie van de PvdD verder uitzetten. Zij hopen voor elkaar te krijgen dat economisch gewin niet langer meer een doel is van de provincie Utrecht, maar dat de natuur altijd op één staat.
Mister Wonen Hans Adriani (PvdA) had als wethouder tien jaar lang de woningbouw in Nieuwegein bovenaan zijn prioriteitenlijstje staan, nu hoopt hij de hele provincie te voorzien van voldoende woningen. In de driekoppige fractie zit verder ervaring en jong talent. Wilma de Boer is sinds 2019 Statenlid, in 2020 vertrok zij voor 2 jaar om wethouder te worden in Eemnes, maar zij keerde in 2022 weer terug in de Staten.
Naast de twee oud-wethouders zit Noortje Flink. Vorige maand rondde zij haar studie Liberal Arts and Sciences af. “Met coaching van ervaren fractieleden zal ze snel in staat zijn zich te ontpoppen als een resultaatgericht en verbindend fractielid”, schrijft de partij.
Met 3400 voorkeursstemmen wist Imraan el Hamdaoui, de nummer 16 van GroenLinks, ook tot zijn eigen verrassing in de Staten te komen. "Het is een wonder. Ik kan het nog steeds niet geloven, het is zo'n mooie kans. Dankjewel Utrecht", zegt El Hamdaoui. "Natuurlijk hoop je het, maar je verwacht het niet. Dit is iets wat in een film gebeurt. De underdog komt erin." Bij de provincie wil hij zich in gaan zetten voor een inclusiever Utrecht waarbij iedereen mee kan doen.
Een opvallend nieuw Statenlid is CDA-dissidente Margiet Van de Vooren die nu voor GroenLinks de politiek in gaat. Als raadslid van het CDA in De Bilt werd zij uit de partij gezet nadat zij onverwachts tegen het woningbouwplan op het Hessingterrein stemde. Omdat een deel van de woningen was gepland in beschermd natuurgebied kon zij het niet over haar hart krijgen om voor te stemmen. Haar afscheidsspeech sloot zij af met de woorden: “Ik zal ook na vanavond mijzelf in de spiegel kunnen aankijken, ik heb gestemd met mijn hart. En u?"
Of zij ook bij GroenLinks de komende vier jaar altijd kan stemmen met het hart moet de tijd uitwijzen. Naast drie oudgedienden, nieuwkomer El Hamdaoui en Van de Vooren kent de partij nog twee nieuwkomers, allebei hebben zij al ervaring binnen de partij. Erwin Virginia was raadslid in Utrecht, en Julia Matser was voorzitter van DWARS, de jongerenvereniging van GroenLinks. Doordat El Hamdaoui zoveel voorkeursstemmen heeft gekregen, grijpt Ernst Hart, voormalig raadslid in Utrechtse Heuvelrug, voorlopig nog naast een zetel.
Statenleden schrijven zich officieel in
Statenleden schrijven zich officieel in © RTV Utrecht
De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie blijven grotendeels hetzelfde. Docent Economie & Natuurkunde Ronnie Hossain en het voormalige Utrechtse raadslid Dimitri Gillisen zijn de nieuwkomers bij de VVD. Marcel Harinck, voormalig raadslid in Delft, en adviseur bodem en water Marieke Prins komen D66 versterken.
Mirjam Sterk van het CDA komt weliswaar voor het eerst in de Provinciale Staten, maar is nu al actief als gedeputeerde in de provincie Utrecht. Martijn Koren, financieringsspecialist bij de Rabobank, is wel helemaal nieuw.

Eerste Kamerlid

En last but not least is de nummer drie van de ChristenUnie: Simone Kennedy. Zij is in Amersfoort 16 jaar gemeenteraadslid geweest en is nu Eerste Kamerlid, maar staat niet meer op de lijst voor een volgende periode. Na de Eerste Kamerverkiezingen in mei van dit jaar zal zij de Eerste Kamer verlaten.
Een opvallende afwezige is Ismail el Abassi van DENK. De partij wist tijdens de verkiezingen geen zetel te behalen en verdwijnt daarmee uit de Provinciale Staten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.