Utrechtse conflictspeeltuin Lauwerhof wordt na jaren gebakkelei verkleind

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het veelbesproken speeltuintje aan de Lauwerhof in Utrecht wordt na ruim 3,5 jaar discussie verkleind en vergroend. Het is de bedoeling dat er straks nog maar twee speeltoestellen staan. Op een andere plaats in dit deel van de stad moet dan weer een extra speelplek komen. Dat laat het Utrechts college vandaag weten in een raadsbrief.
Over het plein woedt al jaren een felle strijd. Volgens tegenstanders veroorzaakt de speeltuin te veel lawaai en overlast. Voorstanders denken daar heel anders over. Zij zijn juist blij met de plek waar hun kinderen spelen.
Een jaar geleden stond de gemeente op het punt de speeltoestellen te verwijderen, maar buurtbewoners hielden dit toen tegen door de ingang van de Lauwerhof te barricaderen.

Bemiddeling

De gemeente is vervolgens een bemiddeling met alle omwonenden gestart, in de hoop tot een door iedereen gedragen oplossing te komen. Daarin zijn veel zaken uitgesproken en is het grotendeels gelukt weer 'on speaking terms' te komen, zo meldt de gemeente.
Desondanks is een oplossing in deze gesprekken niet gevonden. De bewoners legden de verantwoordelijk om tot een besluit te komen daarom bij de gemeente.

Middenweg

Het college lijkt nu gekozen te hebben voor een middenweg. Het speeltuintje blijft behouden, maar in kleinere vorm. In de raadsbrief laat het college weten het belangrijk te vinden dat de Lauwerhof behouden blijft als openbaar toegankelijke speelplek in dit deel van de stad. Het verminderen van het aantal toestellen én de toevoeging van meer groen moet er tegelijkertijd wel voor zorgen dat de overlast afneemt.
Verder moet het weghalen van vooral de hoge toestellen waar kinderen in kunnen klimmen, de situatie voor omwonenden verbeteren op het gebied van privacy en leefbaarheid.
Naast de aanpassingen aan de Lauwerhof moet er ook een nieuwe speeltuin in de stad komen. De gemeente heeft namelijk geconstateerd dat er een tekort is aan speelplekken in het noordelijke deel van de binnenstad. Het realiseren van een extra speelplaats zal naar verwachting de druk op de Lauwerhof verminderen. Waar deze moet komen, is nu nog onduidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.