Het imperfecte vrouwenlijf is de muze van Hooglandse kunstenares

Twee werken van Sophie Colpa
Twee werken van Sophie Colpa © Sophie Colpa
Hoogland - Hoe ervaart ze haar ouder wordende lijf? Wat doet het moederschap met haar? Dat zijn vragen die Sophie Colpa uit Hoogland probeert te beantwoorden met haar kunst. Ze maakt schilderijen van vrouwenlijven en objecten met verf, van textiel of geborduurd op het doek. Binnenkort exposeert ze met haar werk in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.
Het imperfecte vrouwenlijf als inspiratiebron voor kunst
Sophie heeft lang geworsteld met haar lichaam. Ze voldoet niet aan de schoonheidsnorm en worstelt daar al mee sinds ze jong was. "Ik heb heel veel moeite moeten doen om mijn lijf een beetje leuk te vinden en lekker in mijn lijf te zitten. Ik heb mezelf altijd te dik gevonden en heb dat als een probleem ervaren."
Sophie: "Daar was ik net doorheen geworsteld en dan ga je weer opnieuw beginnen." Want ze kwam in de overgang en had daar veel last van. "Ik merkte dat het niet alleen invloed had op mijn lijf, maar ook op mijn denken en mijn hoofd. Een beetje paranoïde zelfs. Dat vindt allemaal zijn weg in mijn werk. Ik merk dat het ook gemakkelijker is om me op die manier te uiten dan om naar een therapeut te gaan of zo. Of te praten met mensen. Vooral mijn schilderwerk werkte helend."
wandkleed
wandkleed © Sophie Colpa
Inmiddels is Sophie een nieuwe weg ingeslagen. Ze is fotografeert en werkt samen met andere kunstenaars aan een project over de natuur in de stad. Maar het schilderen en borduren blijft een grote passie. "Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders doe. Als ik denk aan hoe authentiek ik kan leven door mezelf te zijn, dat in mijn werk te uiten en dat anderen er ook nog iets aan hebben, dat vind ik geweldig."
De kunstkijkroute in Amersfoort is van 13 t/m 16 april 2023. Het werk van Sophie Colpa is te zien in het Rietveldpaviljoen.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.