OM houdt medicijnhandelaar uit Bunschoten verantwoordelijk voor dood plaatsgenoten en eist 5 jaar cel

Verdachte Sergio K. op een rechtbanktekening.
Verdachte Sergio K. op een rechtbanktekening. © Nicole van den Hout
Bunschoten - Het Openbaar Ministerie eist 5 jaar gevangenisstraf tegen medicijndealer Sergio K. uit Bunschoten. Volgens het OM is hij schuldig aan de dood van twee plaatsgenoten, anderhalf jaar geleden. Zij overleden na het slikken van pillen die afkomstig waren van de 31-jarige verdachte. Ook wordt hij vervolgd voor de illegale handel in grote hoeveelheden zware medicijnen en drugs.
Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs van roekeloosheid: de zwaarste gradatie van schuld. Hij handelde illegaal in zware geneesmiddelen die hij in grote hoeveelheden in huis had. Het was een rotzooitje in zijn woning en hij was zelf ondertussen zwaar gebruiker van vele soorten drugs, waardoor hij geen controle over zijn handel had.
Als gevolg van de roekeloosheid van Sergio K. zijn de Bunschoters Lubbert Bos en William Berendse op zondag 31 oktober 2021 overleden, stelt de officier van justitie. De nabestaanden van de mannen zouden volgens het OM recht hebben op schadevergoedingen van in totaal zo'n 70.000 euro.

Methadon

Die ochtend in oktober werd Lubbert Bos dood aangetroffen in een woning aan de Scholekster in Bunschoten. Een kennis die samen met hem drugs gebruikte had 112 gebeld. Bij de 36-jarige Bos werden 6 ponypacks met restjes cocaïne gevonden en in zijn broekzak hersluitbare zakjes met pillen methadon en het slaapmiddel temazepam. Die stoffen werden later ook in het lichaam van Bos aangetroffen.
Later die zondag werd ook William Berendse dood in bed gevonden door zijn moeder. Hij was pas 27 jaar oud. Als snel werd duidelijk dat de twee overledenen contact hadden dat weekend. Zij waren ongeveer een uur bij elkaar. Volgens het OM dachten de twee dat zij dat weekend het veelgebruikte slaapmiddel temazepam hadden geslikt.
Maar de man van wie zij de pillen hadden gekocht, had een aantal dagen daarvoor om onduidelijke reden de verkeerde middelen bij medicijndealer Sergio K. gepakt of meegekregen. De vermeende temazepam bleek de heroïnevervanger methadon te zijn.

Ademhaling stokt

Cocaïne werkt stimulerend en methadon dempend. Zij neutraliseren elkaar, maar het effect van methadon blijft langer en wordt na verloop van tijd overheersend, zeggen deskundigen. Voor mensen die er niet aan gewend zijn, kan methadon dodelijk zijn. De ademhaling stokt en er kan een hartritmestoornis optreden. Andere mogelijke doodsoorzaken ontbreken volgens deskundigen.
De slachtoffers waren regelmatige gebruikers van het oppeppende cocaïne in combinatie met het slaapmiddel temazepam. In het dorp zijn er relatief veel gebruikers die de middelen door elkaar heen gebruiken, aldus getuigen.

Vissersdorp

"Het is een groot probleem dat wordt overgedragen van generatie op generatie, daarom is deze zaak zo belangrijk voor de nabestaanden van William", stelde advocaat Ruth Jager. Zij verhaalde over de enorme afzetmarkt die vissersdorpen als Urk en Spakenburg zijn voor drugscriminelen als Ridouan T. en 'Bolle' Jos.
"Deze zaak gaat niet over mannen die bakken met geld verdienen aan drugs, maar over de jongens die eraan kapot gaan. Het verdwijnt met kilo's in de neuzen van jonge mannen. Het gebruik in vissersdorpen ligt gemiddeld hoger dan in wereldsteden als Parijs of Londen", betoogde Jager.

Emoties

De nabestaanden realiseren zich dat K. geen opzet had en onder invloed was van verslaving, maar dat pleit hem niet vrij. Dat bleek duidelijk toen de moeders en een broer van de slachtoffers geëmotioneerd gebruik maakten van hun spreekrecht. Namens de nabestaanden worden tienduizenden euro's aan schadevergoedingen geëist van de verdachte.
Sergio K. was zelf niet thuis toen de bevriende klant de pillen kwam halen. Het bleef vandaag onduidelijk of de man de verkeerde pillen per abuis van de vriendin van Sergio K. heeft gekregen of zelf heeft meegepakt. Maar Sergio K. is volgens het OM wel degelijk schuldig, omdat hij vooraf toestemming had gegeven om te pillen mee te geven of te laten pakken.

Gevaarlijk

Sergio K. zegt dat de methadon in een tas vol medicijnen zat die hij van een junk had gekocht en nog niet had uitgezocht. Maar volgens de officier van justitie blijkt uit onderzoek dat de medicijndealer wist dat methadon in huis had en hoe gevaarlijk dat middel is voor gebruikers die daar niet aan gewend zijn.
Na het overlijden van zijn plaatsgenoten verborg Sergio K. zijn voorraadtas bij een kennis in Soest. Die werd daar werd het later door de politie teruggevonden. Ook in de bus van de kennis stond een tas van K. met een groot assortiment aan drugs en medicijnen. Hij meldde zichzelf uiteindelijk bij de politie, nadat in het dorp geruchten gingen dat hij de pillen aan Berendse en Bos had geleverd. De officier van justitie weegt deze zaken in strafverzwarende zin mee.

Weer gevangen?

Verdachte Sergio K. heeft, met een korte onderbreking, in totaal ruim 11 maanden in voorarrest gezeten. Hij mocht zijn proces sinds een aantal weken opnieuw in vrijheid afwachten.
De officier van justitie wil dat hij direct gevangen wordt genomen als de rechters hem schuldig verklaren en tot een lange gevangenisstraf veroordelen. De rechtbank doet op 14 april om 14:00 uur uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.