Ellen kan nooit meer lopen na aanrijding in Hei- en Boeicop, verdachte staat terecht in emotionele zitting

Ellen de Jong (midden) met haar twee dochters, voor het ongeluk gebeurde
Ellen de Jong (midden) met haar twee dochters, voor het ongeluk gebeurde © Privéfoto
Hei- en Boeicop - Een emotionele middag in de rechtbank van Utrecht. Hoe kon het die novemberdag twee jaar geleden zo misgaan in Hei- en Boeicop? Terwijl twee vrouwen uit het dorp een wandeling maakten – met lichtgevende hesjes om zichtbaar te zijn - werden ze door een auto aangereden. Een van de vrouwen raakte grotendeels verlamd. Volgens het OM zat de chauffeur op het moment van de aanrijding op zijn telefoon – en eist daarom een gevangenisstraf van een half jaar.
Het is 11 november 2020. Ellen de Jong loopt samen met een vriendin een rondje in haar woonplaats Hei- en Boeicop. Het is al donker, dus hebben ze reflecterende hesjes aan, met nog extra verlichting voor- en achterop. Ineens wordt het Ellen zwart voor de ogen.
Een automobilist rijdt de twee vriendinnen aan. Ellens vriendin heeft een zware hersenschudding; zelf breekt Ellen bijna alles wat er te breken valt. Ze zal nooit meer kunnen lopen en heeft ernstig hersenletsel opgelopen.

'Een zware middag'

Al voor de zaak begonnen is, lopen de emoties hoog op. De rechter begint daarom met bemoedigende woorden. "We beseffen dat dit een zware middag zal zijn. Als u tussentijds de zaal wil verlaten omdat het teveel wordt, weet dan dat dit mogelijk is." Familie en vrienden van zowel Ellen als van de 27-jarige verdachte vullen alle stoelen op.
De rechter begint de uren durende zaak met één van de opvallendste conclusies uit het politieonderzoek. De verdachte zou tien seconden vóór het ongeval op die smalle weg in Hei- en Boeicop op zijn telefoon hebben gezeten. Uit het rapport blijkt dat hij vlak voor de botsing 'iets' op Snapchat heeft gedaan. Ook zou hij 70 kilometer per uur hebben gereden op een weg waar je 60 mag. De rechter kijkt de verdachte daarop aan. "Hoe verklaart u dat?"
Ik lees in het rapport dat u de apps van Snapchat, Marktplaats en Whatsapp afwisselend hebt gebruikt. Kunt u zich dat ook niet herinneren?
Rechter
"Dat weet ik niet meer", antwoordt hij. "Ik heb toen niet op mijn telefoon gezeten." Bijzonder, vindt de rechter, dat de verdachte dan toch vlak na het ongeval zoveel gegevens van zijn telefoon heeft gewist. "Ik lees in het rapport dat u de apps van Snapchat, Marktplaats en Whatsapp afwisselend hebt gebruikt. Kunt u zich dat ook niet herinneren?"
Nee, aldus de verdachte. Het enige wat hij van die ene novemberdag weet, is de plotselinge klap toen zijn auto tegen de twee vriendinnen op reed. De reflecterende lampjes had hij ook niet gezien, zegt hij. Ook zijn advocaat betwijfelt of wel bewezen kan worden dat zijn cliënt "roekeloos" heeft gereden. "Niemand is tijdens het rijden constant 100 procent alert. We zijn ménsen", stelt hij.

'Heb je spijt?'

Ellen neemt dan ook zelf het woord. Praten gaat lastig, maar ze wil de verdachte graag persoonlijk toespreken, vertelt ze in de microfoon. “Heb je wel spijt van het feit dat je m’n lijf en leven compleet verwoest hebt? Interesseert het u iets wat mij is aangedaan? En wat het betekent voor mijn lieve dochters en familie?”
Ze heeft levenslang, zegt ze. "Nooit meer lopen, nooit meer zelf een kopje thee zetten voor visite. En nu – net nu ik bijna oma word – daagt het me ook dat ik nooit met dat kindje door de plassen zal kunnen stampen. Ik ben van een actieve vrouw die de wereld rondreisde, veranderd in iemand die compleet afhankelijk geworden van anderen."

'Klote'

Een collectieve snik gaat door de zaal. Bijna niemand houdt het droog, ook de verdachte niet. Een 'sorry' komt er niet, maar hij zegt wel: "Klote is het. Als ik het over kon doen…"
De officier van justitie eist een gevangenisstraf van een half jaar, plus twee jaar rijontzegging. “Het kan niet anders dat hij secondenlang niet op de weg heeft gelet en daarom tegen de slachtoffers is aangereden." De advocaat van Ellen eist daarbij een smartengeldvergoeding van 275.000 euro. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.