Podcast Stadhuisplein: 'BBB krijgt het moeilijk in de Utrechtse Staten'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten worden een zware kluif voor alle partijen en in het bijzonder voor nieuwkomer BBB. Daarover zijn de deelnemers aan de Podcast Stadhuisplein Utrecht het roerend eens. Over wat de winst van BBB betekent voor de stad Utrecht verschillen de meningen.
Blijven de plannen voor windmolens in Polder Rijnenburg overeind of sneuvelen ze alsnog? En wat zijn de overeenkomsten tussen BBB en GroenLinks? Daarover spreken Heleen de Boer (oud-voorzitter van de raadsfractie van GroenLinks in Utrecht), Dimitri Gilissen (oud-fractievoorzitter van de Utrechtse VVD) en Yet van den Bergh (oud-wethouder verkeer voor Leefbaar Utrecht).
Luister hier naar de podcast Stadhuisplein Utrecht voor maart 2023:
Panellid Heleen de Boer denkt vooral dat partijen moeten gaan praten over dingen die overeenkomen. Yet van den Bergh was vroeger één van de leidende figuren in de lokale partij Leefbaar Utrecht. Ook die partij kende een stormachtige opkomst. Van den Bergh snapt dus als geen ander wat het betekent voor BBB dat ze van niets ineens de grootste zijn. Ze denkt dat BBB het moeilijk krijgt. "Ze zijn knetter vers", zegt de oud-wethouder in de podcast. Ze ziet ook positieve dingen. "Ik ben wel verrast dat ze heel veel dingen al op orde hebben en dat mensen getraind overkomen. En ze zoeken het gesprek en hebben niet het schreeuwerige van een winnaar."

'Bij1 gaat boekje te buiten'

Het panel praat ook over de rel rond het slavernijmonument in het Griftpark. In een raadsvergadering gingen raadsleden Stevie Nolten (Bij1) en Jantine Zwinkels (CDA) elkaar verbaal te lijf op een manier die ongekend is in Utrecht. In de Utrechtse raad heerst al jaren een groot wederzijds respect. Ondanks inhoudelijke meningsverschillen, ontstaat bijna nooit een vorm van ruzie in vergaderingen. Dat maakte de ruzie tussen Zwinkels en Nolten deste opvallender.
De meningen over de schuld en aanleiding verschillen binnen het panel. Gilissen zegt: "Ik denk dat de vertegenwoordiger van Bij1 haar boekje ver te buiten ging." Heleen de Boer vindt juist dat Zwinkels de gevoeligheid van het onderwerp niet goed heeft aangevoeld. Binnen het panel is er overeenstemming over de rol van wethouder Linda Voortman, die heeft deze gevoelige materie niet goed aangepakt. "Ik vind het raar dat je bij zo'n gevoelig onderwerp, als het gaat over de plaats waar het moet komen geen handige manier hebt gevolgd om er onderling uit te komen", zegt Van den Bergh in de podcast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.