Witte rook in Leusden: nieuwe coalitie bereikt akkoord

© Daan Bleuel / Leusder Krant
Leusden - Na vier maanden heeft de gemeente Leusden een nieuwe coalitie. Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden (voorheen SP) zijn tot een akkoord gekomen. De afgelopen weken zijn volgens de drie partijen gekeken naar meerdere coalitiemogelijkheden, met deze nieuwe samenwerking als de beste uitkomst.
De vorige coalitie - bestaande uit Lokaal Belangrijk , CDA en VVD - strandde in december vorig jaar. Na het plotselinge opstappen van VVD. Daarmee verloor de coalitie haar meerderheid. De VVD gaf toen aan dat de trage en moeizame uitvoering van het coalitieakkoord niet werkbaar was.

Energietransitie

De belangrijkste reden voor de VVD om in december de coalitie de rug toe te keren was de manier waarop die omgaat met de energietransitie. “Ondanks gemaakte afspraken constateren wij dat op verschillende terreinen onvoldoende voortgang geboekt wordt”, liet de VVD in een statement weten.
Opvallend is dat er in de nieuwe aanvullende afspraken niet gesproken wordt over de energietransitie en de coalitie zich houdt aan eerder gemaakte afspraken. Een woordvoerder laat weten dat de nieuwe coaltie eerst inhoudelijk het gesprek aan wil gaan, voordat er keiharde afspraken worden gemaakt.
De nieuwe coalitie ondersteunt op veel punten het oude coalitieakkoord. Dat betekent dat de afspraken rondom energietransitie in stand blijven. Wel heeft de nieuwe coalitie op andere vlakken afspraken toegevoegd.

Zwemveiligheid en woon-zorgvoorzieningen

De nieuwe coalitie stelt zich bijvoorbeeld ten doel dat elk kind in Leusden leert zwemmen. Zwemles is een belangrijke pijler van Sociaal Leusden. Goed kunnen zwemmen is belangrijk in een waterrijk gebied als Leusden, volgens de partij. De coalitie gaat aan de slag om kinderen te leren zwemmen. Dat kan terugkeer van het schoolzwemmen, maar ook een andere vorm zijn.
Ouderen en kwetsbaren moeten in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Daarom wil de nieuwe coalitie werken aan kleinschalige woon-zorgvoorzieningen in de wijken. De nieuwe samenwerking gaat extra prioriteit geven aan het realiseren van een woon-zorgvisie en het realiseren van deze plekken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.