RIVM bereidt zich voor op mogelijke uitbraak schimmel bij mensen

© RTV Utrecht / Sammie Vries
Bilthoven - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven bereidt zich met behulp van het Radboudumc in Nijmegen voor op een eventuele uitbraak van de schimmel candida auris, bevestigt een woordvoerder van het instituut na berichtgeving van het AD.
De schimmel, die voor mensen gevaarlijk kan zijn, lijkt in Amerika bezig aan een opmars, maar is volgens het RIVM ook in de landen om ons heen in opkomst.
Candida auris is een zeldzame gist die lastig te behandelen is, legde onderzoeker van het RIVM Thijs Bosch onlangs uit in een publicatie over de schimmel. Auris is familie van de bekendere candida albicans, die bij vrouwen vaginale schimmel kan veroorzaken. Volgens onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen lijkt auris minder ziekmakend dan albicans, maar eenmaal in de bloedbaan zijn beide meestal levensbedreigend. Mensen met een gezonde afweer lijken de schimmel overigens goed zelf te kunnen opruimen.

Vijf gevallen in Nederland

In Nederland zijn er in de afgelopen vijf jaar vijf gevallen van een infectie met de schimmel ontdekt. Dat waren volgens de woordvoerder van het RIVM allemaal mensen die de schimmel in het buitenland hadden opgelopen. Ze waren er niet ziek van. De schimmel werd ontdekt omdat zij in Nederland na hun reis een ziekenhuis bezochten en vanwege hun recente bezoek aan het buitenland goed gecontroleerd werden op mogelijke infecties. Zo kwam de schimmel naar boven.
Het RIVM wil nu "de surveillance op orde" hebben voor als candida auris ook in Nederland gaat woekeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.