Hooglandse Houtkachel mag ondanks overlast blijven branden

© RTV Utrecht / Benthe Bronkhorst
Hoogland - Een bittere pil voor een echtpaar uit Hoogland. Het stel stapte naar de rechter, omdat ze al twee jaar last hebben van de houtkachel van de buren. Ze willen dat de gemeente handhavend optreedt. De rechter stemde hier echter niet mee in, omdat er geen sprake is van "onaanvaardbare overlast".
Al ruim twee jaar rookt bij elke frisse dag de houtkachel aan de Fluitekamp in Hoogland. Tot grote ergernis van de buren. “Vooral de stank vinden ze ondragelijk”, zegt hun advocaat. Melding doen bij de gemeente had niet het gewenste effect: de gemeente greep niet in. Daarop besloot het echtpaar in mei 2021 naar de rechter te stappen.

Gebrek aan regels

Voor het gebruik van houtkachels zijn geen specifieke landelijke regels, wat handhaven lastig maakt. Bij aanhoudende klachten laat de gemeente onderzoek doen, in dit geval door de Omgevingsdienst Regio Utrecht. Daarbij wordt gekeken naar onder andere stankoverlast en het vochtgehalte van het hout.
Ook in dit geval is zo’n onderzoek uitgevoerd. Tussen 18 en 24 mei heeft de Omgevingsdienst vijf inspecties uitgevoerd. Drie keer werd een rooklucht geconstateerd, maar die bleef binnen de richtlijnen. Ook het vochtpercentage van het hout bleef binnen de kaders.

‘Onaanvaardbaar’

De inspectie concludeert dat er sprake is van houtstook met ‘matige’ overlast. Dat betekent dat hinder bij omwonenden niet is uit te sluiten. De overlast wordt alleen binnen de milieukaders, waaronder lucht en geur, gemeten.
Bij zo’n onderzoek moet de overlast ‘onaanvaardbaar’ zijn. In dit geval zijn er dus wel degelijk waarnemingen van overlast geweest, maar onvoldoende om in te grijpen. De rechter vindt de onderzoeken vanuit de gemeente betrouwbaar en geeft aan dat handhaven niet nodig is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.