Centrale opslag vingerafdrukken van de baan

UTRECHT - Gemeenten hoeven niet langer vingerafdrukken op te slaan. Minister Donner schrijft aan de Tweede Kamer dat er nog teveel mis gaat als er een identiteit mee moet worden vastgesteld. Hij houdt wel de optie open om later een landelijke database te bouwen.
De gemeenteraad van Utrecht had de Tweede Kamer via een motie van D66-raadslid Klaas Verschuure opgeroepen om af te zien van de centrale opslag. Verschuure vindt de databases met vingerafdrukken onveilig en vraagt zich af wat de overheid allemaal met de gegevens wil gaan doen.
"Blijkbaar is het krachtige signaal dat we hebben afgegeven in Utercht, en dat is overgenomen door allerlei gemeenten in den lande, overgenomen in Den Haag", zegt een blije Verschuure tegen RTV Utrecht.

EUROPESE UNIE

De vingerafdrukken worden door een gemeente afgenomen als iemand een nieuw paspoort aanvraagt. De afdruk wordt op een chip in het paspoort opgeslagen. Dat is een vereiste van de Europese Unie.
Het opslaan in databases is niet verplicht, maar minister Donner wil dat wel doen, onder meer om de politie het werk makkelijker te maken. Ook denkt Donner dat het de administratie bij gemeenten makkelijker maakt.
Tegenstanders van de centrale opslag zeggen dat daarmee alle burgers automatisch verdachten worden en dat zo getornd wordt aan het uitgangspunt dat iedereen onschuldig is.
De minister wil aanvragers van een Nederlands identiteisbewijs kunnen kiezen of hun vingerafdruk wordt opgeslagen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.