'Doorfietsroute' tussen Utrecht en Amersfoort stap dichterbij

Doorfietsroute impressie Alexander Numankade
Doorfietsroute impressie Alexander Numankade © Gemeente Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht verwacht halverwege 2024 te beginnen met de aanleg van de doorfietsroute naar Amersfoort. Het deel van die route in de stad begint bij de singel en gaat via de Alexander Numankade en de Kardinaal de Jongweg de gemeentegrens over. Delen van die doorfietsroute moeten grondig op de schop.
De Alexander Numankade en Jan van Galenstraat worden opnieuw ingericht. Op delen die worden ingericht als fietsstraat, blijven fiets- en autoverkeer de rijbaan delen, geldt een snelheidslimiet van 30 km/uur en wordt de fiets het belangrijkste vervoersmiddel. Langs de Kardinaal de Jongweg en de Biltse Rading moeten bestaande fietspaden aangepast worden door ze te verbreden.
Het staat allemaal in het zogenoemde Integraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp (IPvE/FO) dat is vastgesteld na inspraakavonden en reacties van omwonenden. Het plan is daarmee nog niet klaar, er volgen nog een paar aanpassingen en ontwerpen, maar de plannen moeten dit najaar in kannen en kruiken zijn. Naar verwachting gaat dan halverwege 2024 de eerste schop in de grond.

Negen doorfietsroutes

De doorfietsroute Utrecht – Amersfoort is volgens de gemeente "een belangrijke schakel in de verbinding van de stad met de regio". Het is één van de negen doorfietsroutes die er moeten komen in de provincie Utrecht. Gemeenten zijn op hun deel van de route verantwoordelijk voor de planning en de aanleg ervan. De singel wordt in de plannen van de gemeente Utrecht een soort ringweg waarop meerdere doorfietsroutes aansluiten. Die van en naar Amersfoort begint dan op de hoek van de Wittevrouwensingel en de Kleinesingel.
Volgens de gemeente zijn omwonenden over het algemeen positief over de uitbreiding van het groen langs de route en de extra ruimte voor fietser en voetganger. Anderen maken zich wel zorgen over de mogelijke verstoring van de natuur langs de Biltsche Grift, vanwege het voetpad dat nu in de plannen staat. Bewoners van de Alexander Numankade maken zich ook zorgen over de verkeersveiligheid en het verdwijnen van parkeerplaatsen. Ook voor de Jan van Galenstraat zijn er zorgen over de verkeersveiligheid vanwege de bevoorrading van de mogelijke toekomstige supermarkt. En overal langs de route vragen omwonende aandacht voor meer veilige en overzichtelijke kruisingen.
De gemeente zegt alle zorgen en opmerkingen mee te nemen in een volgende versie van het plan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.