Utrechtse 'Zwarte Cobra' vrijgesproken van dubbele moordopdracht

© RTV Utrecht
Utrecht - De Utrechtse drugscrimineel Henk Rommy, alias de Zwarte Cobra is door de rechtbank vrijgesproken van het geven van de moordopdracht op de Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en de doodslag op zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen in 1993. De rechtbank zegt over de liquidatiezaak uit 1993 dat er weliswaar aanwijzingen te zien zijn voor betrokkenheid van R., maar onvoldoende voor een veroordeling.
De liquidatie uit 1993 was een van de zaakdossiers in het grote liquidatieproces Passage. Drie direct betrokkenen - twee tussenpersonen en een schutter - werden in die strafzaak veroordeeld, maar de Zwarte Cobra kon niet worden berecht omdat hij in de VS een celstraf moest uitzitten van twintig jaar vanwege de smokkel van een miljoen xtc-pillen naar New York.
Volgens het OM werd de moord uit 1993 gepleegd omdat R. een miljoenenschuld had na de onderschepping van een partij drugs. R. heeft de moord altijd ontkend. Volgens de Zwarte Cobra had hij geen schuld bij Shamel en daardoor geen motief voor de moord. Zijn advocaat zei eerder al dat het veel waarschijnlijker is dat de in 2020 overleden drugshandelaar Stanley Kai Esser achter de aanslag zit.
R. werd begin 2021 na een lange detentie in de Verenigde Staten naar Nederland overgebracht en ook hier direct weer vastgezet, omdat hij nog een celstraf had openstaan voor een oude drugszaak. Juni vorig jaar kwam hij op vrije voeten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.