Cocktailautomaten en drugshonden: Zeist krijgt een nieuwe discotheek

Gaby bij het monumentale pand aan de 2e Dorpsstraat waar straks weer tot diep in de nacht gedanst kan worden
Gaby bij het monumentale pand aan de 2e Dorpsstraat waar straks weer tot diep in de nacht gedanst kan worden © RTV Utrecht
Zeist - Vroeger ging je naar de disco, tegenwoordig naar de club. Veel verschil is er eigenlijk niet tussen die twee, maar ze hebben in elk geval gemeen dat je er tot diep in de nacht kan dansen. Dat laatste kan eigenlijk al jaren niet meer in Zeist. Maar daar moet over een paar weken verandering in komen, want dan opent op de beroemde en beruchte 2e Dorpsstraat (dé uitgaansstraat van Zeist) weer een ouderwetse discotheek met een modern tintje. Maar niet iedereen zit te wachten op een disco naast de deur.
Straks weer een disco in Zeist?

In 30 seconden sex on the beach

Gaby van der Hengel (51) is best trots, want hij is in de 2e Dorpsstraat in Zeist zijn jongensdroom aan het verwezenlijken. “Iedereen jongen wil toch een eigen club?” zegt hij als hij door zijn discotheek in aanbouw loopt. Vanaf half mei zijn er vijfhonderd mensen tot 04.00 uur ’s nachts welkom om te dansen. “Jongeren in Zeist schreeuwen hier echt om.”
De plafonds verraden de lange historie van het pand, die zijn bruingeel uitgeslagen van tientallen jaren roken. Maar een likje zwarte verf doet wonderen. “Alles wordt vernieuwd, je herkent het straks niet meer terug.” Gaby komt superlatieven tekort als hij in zijn nieuwe zaak een rondleiding geeft. “Hier in de oude shotjesbar kun je straks lekker een broodje bal eten terwijl je naar de dansvloer kijkt. En beneden komt een hele mooi cocktailmachine die in 30 seconden volautomatisch een sex on the beach voor je maakt.”
Gaby van der Hengel bij de toekomstige bar van zijn nieuwe discotheek
Gaby van der Hengel bij de toekomstige bar van zijn nieuwe discotheek © RTV Utrecht

Discohistorie

In het historische pand aan de 2e Dorpsstraat wordt al tientallen jaren heel wat afgedanst. Tot drie jaar geleden zat discotheek De Koets er en de jaren daarvoor bar-dancing L’Etoile. De 2e Dorpsstraat heeft een roemruchte geschiedenis als dé uitgaansstraat van Zeist. Vele restaurants, disco’s en shoarmazaken heeft de straat al versleten.
Het stond hier vroeger op de zaterdagavond zwart van de mensen, maar de laatste jaren is het bruisende er een beetje af. En daar wil Gaby verandering in brengen. “Ik vroeg aan de gemeente: op welke locatie mag ik een vergunning voor een discotheek die tot laat open mag? En dat bleek alleen nog hier te zijn.”
Al tientallen jaren zaten er verschillende discotheken in het pand zoals discotheek L'Etoile in de jaren '80
Al tientallen jaren zaten er verschillende discotheken in het pand zoals discotheek L'Etoile in de jaren '80 © Gaby van der Hengel
Er komt een hele mooi cocktailmachine die in slechts 30 seconden volautomatisch een Sex On The Beach voor je maakt.
Gaby van der Hengel

Ook voor ouderen

De geboren Utrechter woont sinds zijn 18e in Zeist, heeft meerdere horecazaken gestart en weer verkocht en gaat nu dus voor het ultieme: een eigen discotheek. “Het wordt echt een strakke club met een lange bar en eigen dj’s. En we gaan voor de ouderen ook 90’s party’s en Hollandse avonden organiseren.”
Op straat zijn de reacties op de terugkeer van de discotheek veelal positief. Een breedgeschouderde jongen van 19 die een broodje paling eet bij de visboer zegt: “Dit is top. Ik ging nu altijd naar een club in Amersfoort, maar dit is wel lekker dichtbij. Zijn er mooie dames, denk je?”
Dansen tot diep in nacht: 'Ik vind dit zó leuk voor de jongeren'
Een vrouw van 23 geeft aan dat ze met vrienden altijd naar Utrecht gaat, want in Zeist is qua uitgaan niet veel te doen. “Ik ga hier hooguit ergens met vrienden borrelen, maar echt stappen kan eigenlijk niet.” Een andere vrouw (20) die haar fiets parkeert bij de bibliotheek zegt: “Nee, ik ben niet zo’n uitgaanstype. Ik lees liever een goed boek, maar voor leeftijdsgenoten die dit wel leuk vinden is het fijn dat zoiets er weer is.”

Dansen is leven

Ook oudere inwoners zijn blij dat er weer iets komt voor jongeren. Een mevrouw die een etalage bekijkt ging vroeger vaak dansen bij de Pinoccio. “Gaaf. Ik ga hier zelf niet meer naar toe, maar voor de jongeren vind ik dit heel mooi.” Een andere dame vult haar aan: “De jongeren hebben het al zo moeilijk tegenwoordig. En dansen is leven.”
Toekomstig discotheekbaas Gaby van der Hengel heeft zelf jarenlang in de beveiliging gewerkt en stond geregeld bij een discotheek ergens in het land voor de deur. De breedgeschouderde ondernemer ziet zijn eigen security dan ook niet onderuit gezakt op een barkruk zitten, maar als nette kleerkasten strak in pak. “Ja, daar hou ik van en zo wil ik deze zaak ook neerzetten. Want er gebeurde in deze straat in het verleden ook wel wat verkeerde dingen. Maar je dochter van 18 kan hier straks veilig uitgaan.”

Wie wil naast een disco wonen?

Een groep buurtbewoners startte petitie en stelde kritische vragen aan de gemeente, want wilde Zeist niet af van dit soort nachtelijke danspaleizen? Volgens omwonende Niels Roelen wel. Hij zegt dat de gemeente een uitsterfbeleid zou hanteren voor dit soort horecagelegenheden. “Dat staat namelijk in het bestemmingsplan voor deze locatie uit 2012. Dus ik vond het heel vreemd toen ik hoorde dat er weer een nieuwe discotheek gebouwd wordt.”
Ik heb alle omwonenden een brief gestuurd met mijn 06-nummer
Disco-ondernemer Gaby van der Hengel
Roelen maakt zich zorgen want hij woont direct tegenover de nieuwe nachtclub. En die zorgen zijn wel te begrijpen. De burgemeester heeft in de afgelopen decennia namelijk regelmatig onder dwang horecazaken en discotheken gesloten in de uitgaansstraat vanwege problemen met criminaliteit, drugs en alcohol. Ook toen discotheek De Koets nog open was hadden bewoners veel overlast van de zaak. “Het geluid was te hard en voldeed niet aan de wettelijke eisen. De discogangers parkeerden hun fiets voor mijn deur en pistten tegen de gevel" zegt Roelen.

Kom praten

Volgens Gaby van der Hengel voldoet zijn nieuwe zaak al bijna aan alle regels en vergunningen en heeft hij in het voortraject uitgebreid gesproken met gemeente en politie. “Ik snap die ophef wel, want ik kom zelf uit de beveiligingswereld. Dan zie je wel wat er allemaal op je af komt rond zo’n discotheek.”
Daarom wil hij het anders doen. “Ik heb alle omwonenden een brief gestuurd met mijn 06-nummer, want we willen alles zo goed mogelijk laten verlopen. We hebben dubbele deuren geplaatst om de geluidsoverlast te beperken. Ik wil bewakers met drugshonden bij de ingang zetten, want drugs tolereer ik hier absoluut niet.”
Hij zegt in goed contact te willen blijven met de omwonenden om problemen in de kiem te smoren. “Dus ik zeg: kom langs, kom met me praten. Maar ik heb nog van niemand iets gehoord.” Maar, vult hij aan, dit is wel dé horecastraat van Zeist. “Dat er nu een paar jaar geen discotheek zat betekent niet dat die niet ooit weer terug kan komen.”

Raadsbrief

Niels Roelen gaat in gemeenteraadsvergaderingen binnenkort zijn standpunten toelichten. “Ik heb het idee dat de gemeente haar eigen regels nu aan de laars lapt." De gemeente Zeist is bezig om een raadsinformatiebrief op te stellen naar aanleiding van de vragen van Roelen en de omwonenden en wil daarom nu nog niet inhoudelijk reageren via de media.
Wel laat de gemeente weten dat de vergunningsaanvraag voor de nieuwe discotheek nog niet is afgerond. "Áls het tot vergunningverlening komt, dan is het aan de uitbater om alle zaken rond toestroom van publiek in goede banen te leiden. De gemeente ziet toe op de vergunning en bijbehorende voorschriften."

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Slotstad RTV

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.