Oppositie Leusden uit kritiek op 'mager' coalitieakkoord en komst van extra wethouder

© Gemeente Leusden
Leusden - De oppositie in de Leusdense gemeenteraad is niet onder de indruk van het aangepaste coalitieakkoord. Ook is er stevige kritiek geuit op de mogelijke komst van een vierde wethouder. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens een eerste bespreking van het coalitieakkoord dat woensdag werd gepresenteerd, meldt Nieuwsplein33.
Na vier maanden zonder coalitie sloten Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden (voorheen SP) deze week een nieuw akkoord. De vorige coalitie – bestaande uit Lokaal Belangrijk, CDA en VVD- viel vorig jaar toen de VVD opstapte. De belangrijkste reden was volgens de partij de manier waarop er met de energietransitie werd omgegaan.
Woensdag werd duidelijk dat er een aantal aanpassingen zijn gemaakt in het akkoord dat er al was. Zo wil de nieuwe coalitie bijvoorbeeld dat elk kind in Leusden wil zwemmen en dat ouderen en kwetsbaren in hun eigen buurt moeten kunnen blijven wonen. In de aanvullende afspraken wordt er niet gesproken over de energietransitie.
De aanvullingen kwamen vooral van de nieuwe coalitiegenoot Sociaal Leusden (de afsplitsing van de SP).Slechts weinig oppositiepartijen spraken hun waardering uit voor het nieuwe akkoord, terwijl de coalitie eerder uitsprak op zoek te willen naar een 'raadsbrede samenwerking', vertelt RTV Utrecht-verslaggever Jordi de Jong.

'Toevoeging van ambitieloze algemeenheden'

VVD-fractievoorzitter Carlos Genders sprak gisteren over een 'toevoeging van ambitieloze algemeenheden’ en D66-fractievoorzitter Martijn Kraa bestempelde het eindresultaat als een 'mager akkoord'. Mark van der Kooi (ChristenUnie-SGP) was milder. Hij zei vooral blij te zijn met het voornemen van de nieuwe bestuurspartijen om meer werk te maken van burgerparticipatie.
De nieuwe coalitie wil verder dat het college van burgemeester en wethouders met een vierde wethouder wordt uitgebreid. De oppositie is daar heel kritisch over omdat er nog geen onderbouwing is en het wel extra geld kost. Maar Lokaal Belangrijk-fractievoorzitter Frank de Wit betoogde dat de kosten voor de samenleving een stuk hoger zijn als het gemeentebestuur onderbezet is.
Wethouder Patrick Kiel kondigde gisteravond zijn directe vertrek aan. In een persbericht zegt Kiel daar zelf over: "Enerzijds liggen er nog tal van mooie uitdagingen. Anderzijds heeft de coalitiebreuk van december vorig jaar mij laten denken wat ik na mijn wethouderschap wil doen."
Wie de nieuwe wethouders worden is nog niet duidelijk. Daarover worden er nog gesprekken gevoerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.