In een boek van 3000 euro zie je dat Dick Bruna meer is dan nijntje

© RTV Utrecht / Kilian Konincks
Utrecht - Het is 600 bladzijdes dik, kost bijna 3000 euro en is gedrukt op speciaal papier. Vandaag naam Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum Utrecht 'nijntje xxl miffy' in ontvangst. Het boek staat vol met schilderingen van Dick Bruna van nijntje en het collector's item laat zien dat de Utrechter meer is dan de tekenaar van het wereldberoemde konijn.
"Het boek laat dat echt zien", vertelt museumdirecteur Bart Rutten. "Je bent vaak afgeleid door de voorstelling. Je ziet een ontzettend lief konijntje dat we allemaal kennen uit onze jeugd. Dit boek probeert dat juist open te breken door heel erg te focussen op de compositie die erin zit." Hij wijst bijvoorbeeld op de bibberlijn die ontstond toen Bruna zijn werken schilderde in plaats van tekende. Ook benoemt Rutten de kleuren die Bruna gebruikte. "Zuivere en ongemengde kleuren in heldere composities."
De bovenste verdieping van het Centraal Museum Utrecht is volledig ingericht als het atelier van Dick Bruna. Daar krijgt de directeur van het museum het boek overhandigd. Het beroemdste konijn ter wereld bestaat meer dan 65 jaar. In het nijntje museum en in het Centraal Museum Utrecht is het dier al te bewonderen. Maar vandaag kunnen fans van zowel nijntje als van de kunst in het boek 'nijntje xxl miffy' genieten.
Het boek kost 2.995 euro maar dat is volgens museumdirecteur Rutten niet zo gek. "Ik kan me voorstellen dat er verzamelaars zijn van bijzondere boeken. Voor die doelgroep is dit een absolute musthave.'" Het boek heeft 600 bladzijdes en er zijn in totaal 1000 exemplaren gedrukt.
Het boek zal onderdeel worden van de collectie. "Vanaf nu gaan wij er voor zorgen dat als iemand is die over duizend jaar dit boek wil raadplegen dat dat kan."
© RTV Utrecht / Kilian Konincks

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.