Een korte nacht, want de zomertijd is ingegaan

© ANP
Provincie Utrecht - Het is weer zover: de zomertijd is ingegaan. De klok is vannacht een uur vooruitgezet waardoor sommigen een uur korter hebben geslapen. Schadelijk, zeggen experts. Maar hoewel er al jaren over wordt gemopperd, is het einde van de zomertijd nog niet in zicht.
Zomertijd gaat in op de laatste zondag van maart om 02.00 uur. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd weer in, de standaardtijd. Zomertijd werd in 1977 in Nederland ingevoerd en in 1996 in de Europese Unie. Ongeveer zeventig landen verzetten twee keer per jaar de klok. Vijf jaar geleden stelde de Europese Commissie nog voor om te stoppen met het verzetten van de tijd, maar dit plan haalde het niet.
De zomertijd is ooit bedacht zodat mensen meer gebruik kunnen maken van daglicht en bijvoorbeeld op elektrische verlichting kunnen besparen. Door het verzetten van de klok is het 's ochtends langer donker en 's avonds langer licht. Tegenstanders van de zomertijd betwijfelen hoeveel energie de aanpassing bespaart. Ook zeggen veel mensen fysiek last te krijgen van de verschuiving, omdat die de biologische klok verstoort.
Het wisselen van winter- naar zomertijd en weer terug kan grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid, stelt de Hersenstichting. "Voldoende slaap is op korte termijn belangrijk voor bijvoorbeeld leren, geheugen en de stemming. Op lange termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem."

Permanente wintertijd

De Hersenstichting bepleit een permanente wintertijd. "Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring van de slaap. Nog beter is de tijdzone van het Verenigd Koninkrijk, maar permanente wintertijd komt hier dicht bij in de buurt."
In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. "Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig", stelt de Hersenstichting. "De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor ons 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip. Dit sluit niet aan bij onze werktijden, schooltijden en andere maatschappelijke verplichtingen, waardoor je slaaptekort op loopt."
De Hersenstichting heeft vijf tips om zo snel mogelijk te wennen aan de zomertijd: zorg voor voldoende daglicht overdag, probeer ’s avonds licht te vermijden, ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Ook kan je de SlaapChallenge doen om tot betere nachtrust te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.