Porsche-drama met verongelukte Nieuwegeiner dompelt Dag met een Lach in rouw: 'Gitzwarte gebeurtenis'

© ANP
Nieuwegein - Hij kan het immense verdriet nauwelijks bevatten. Amersfoorter Jacco Brand, voorzitter van stichting Dag met een Lach, kreeg gisteren te horen dat twee vrijwilligers van zijn stichting zijn omgekomen bij het ongeluk met drie Porsches in Duitsland. In totaal kwamen daarbij vier Nederlanders om. Een van de slachtoffers, een 39-jarige Nieuwegeiner, was niet alleen een vriend van Jacco, maar ook een steun en toeverlaat voor Dag met een Lach, een organisatie die met zieke kinderen ritjes maakt in sportauto's. "Het is een gitzwarte gebeurtenis. In- en intriest."
Het ongeluk vond gisterochtend plaats op de A3 bij Elten. Niet tijdens een rit van Dag met een Lach, maar gedurende een ander evenement: de SpringDrive 2023 van 9Miles. Een grijze Porsche Cayman reed tegen de vangrail. De Nieuwegeiner, die een andere, blauwe Porsche bestuurde, stopte om de twee inzittenden op de vluchtstrook te helpen, waarna een derde auto van het Duitse topmerk op het groepje inreed.
Ik hoefde hem maar te bellen voor een evenement en hij gooide zijn agenda om
Jacco Brand, voorzitter van stichting Dag met een Lach
De slachtoffers zijn naast de 39-jarige Nieuwegeiner, twee mannen van 42 en 56 en een 37-jarige vrouw. Jacco kent vooral de omgekomen Nieuwegeiner. "Dat is een vriend van me. Een petrolhead in hart en nieren, zoals dat heet. Enorm trots op zijn auto's, die hij met hard werken had verdiend. Ik hoefde hem maar te bellen, appen of mailen voor een evenement van bijvoorbeeld stichting Opkikker of Make a Wish en hij gooide zijn agenda om en was erbij. Ook financieel was hij een steun. Een man die zei: hoeveel heb je nodig? Want onze evenementen kosten ook geld."
© ANP

Uitvaart en oorzaak

De oorzaak van het ongeluk is nog in onderzoek. "We weten dat het regende, maar of dat ook de oorzaak was, kunnen we echt nog niet zeggen", aldus een politiewoordvoerder. Aquaplaning wordt in verschillende media genoemd als mogelijke oorzaak. Ook volgens Jacco is dit plausibel. "Gezien het Duitse wegdek, maar ook omdat een aantal van deze auto's reed op semi-slick banden. Die hebben eigenlijk iets minder profiel en zijn vooral uitermate geschikt voor circuitgebruik. Die banden kunnen gewoon minder water afvoeren en als er dan een plas ligt, kan de auto bij een sukkelgangetje van 50 kilometer per uur al onbestuurbaar worden."
Over de snelheid waarmee is gereden, is nog niets bekend. Jacco is wel overtuigd van de rijkwaliteiten van zijn vrijwilligers. "Ze zijn ervaren en hebben trainingen gehad op het circuit Zandvoort met instructeurs van Porsche. Drie van de vier slachtoffers waren buiten de auto. Het is gewoon een ongelooflijke samenloop van omstandigheden geweest."
Of er met die uitvaart iets met auto's wordt gedaan vanuit Dag met een Lach is nog onbekend. "Dat laten we aan familieleden. Auto's zijn voor hen wel iets moois en bijzonders, als er behoefte aan is zullen we eraan meewerken, maar het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Onze gedachten zijn nu bij alle families en naasten van de slachtoffers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.