Inspectie eist beroepsverbod voor Woudenbergse psycholoog

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Woudenberg - Een therapeut uit Woudenberg moest zich vandaag verantwoorden voor het Tuchtcollege in Den Bosch. Hij zou meerdere patiënten op onprofessionele wijze hebben aangeraakt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kreeg daar eerder een aantal klachten over binnen en de man moest in augustus vorig jaar al stoppen met zijn werkzaamheden als therapeut. De Inspectie wil nu ook dat hij een beroepsverbod krijgt.
In het tuchtcollege in Den Bosch moesten de bezoekers vanmiddag na vijf minuten de zaal alweer verlaten - twee getuigen werden namelijk achter gesloten deuren gehoord. Na een klein uur mocht iedereen weer terug de zaal in en werden er meer details bekend. Bij de aanrakingen zou het gaan om een arm om de schouder en omhelzingen, maar ook om knuffels bij het afscheid na een therapiesessie. Daarnaast zouden sommige van de vier patiënten waar het over gaat, ook op zijn schoot hebben gezeten tijdens de therapie. Voor die aanrakingen zouden de patiënten geen toestemming hebben verleend, terwijl dat wel had gemoeten.

Vader-dochter-relatie

Aan de andere kant van de zaal zat degene over wie dit gaat, therapeut C. Roest van Fidea psychologen in Woudenberg. Hij zou zich naast de grensoverschrijdende aanrakingen ook hebben opgesteld als de ‘ideale vader’ en whatsapp-berichtjes hebben geschreven aan een patiënte waarin zij elkaar als vader en dochter aanspraken. Volgens de Inspectie heeft hij daarmee een patroon laten zien van buitensporige afhankelijkheid en heeft hij zijn professionele grenzen in vergaande mate overschreden. Een patiënte zou ook bij de Inspectie hebben aangegeven dat het voelde als een 'geheim'. Dit gedrag en de aanrakingen zouden in een tijdsbestek van zeven jaar hebben plaatsgevonden.
Het verweer van de therapeut werd voorgelezen door zijn advocate. Hij werkt al 30 jaar als psycholoog en heeft in al die tijd nooit een klacht gehoord. Zijn patiënten zouden tevreden zijn met zijn therapie en de aanrakingen zouden maar heel incidenteel hebben plaatsgevonden, “alleen als niets anders werkte”. Zijn intenties zijn zuiver, zegt hij, en hij was wat meer begaan met één van de patiëntes. De imaginaire vader-dochter-relatie kan volgens hem ook onderdeel zijn van de zogenoemde schema-therapie, "als er voorzien wordt in een kinderlijke behoefte, aan behoeftes die in de jeugd niet zijn voldaan".

Onderschat

Desalniettemin geeft de psycholoog toe dat hij het onderschat heeft. Dat hij meer afstand had moeten nemen en dat hij de aanrakingen duidelijk in het behandelplan had moeten opnemen. Hij is zelf in therapie gegaan, vertelt hij in de zaal, en heeft ook supervisie gehad om te leren van zijn fouten. Als hij door mag als therapeut, wil hij voortaan niet meer met aanrakingen werken, stelt hij.
Áls hij door mag inderdaad - want de vertegenwoordigers van de Inspectie schudden hun hoofd terwijl ze naar hem luisteren en krijgen dan nogmaals het woord. Ze benadrukken dat zij geen vertrouwen meer hebben in deze therapeut en dat hij de klachten zou bagatelliseren. "Wij hebben hem dit vaker horen zeggen en hij heeft zijn gedrag niet aangepast. Hij is doorgegaan met de aanrakingen", klinkt het in de rechtszaal.
De advocate van Roest vindt het beroepsverbod dat de Inspectie eist veel te ver gaan. "Dan moet er sprake zijn van ernstig gevaar voor de patiënten en dat is hier niet aan de hand."

Uitspraak

De Inspectie was eerder al heel stellig over de psycholoog: "Hij voldoet niet aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen. De inspectie verplicht de zorgverlener te stoppen met zijn beroep in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter", schreef zij vorig jaar in augustus. Die tuchtrechter komt 22 mei met een uitspraak. Dan zal blijken of C. Roest nog wel als psycholoog mag werken of niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.