Innoverend en hoogopgeleid: Utrecht economisch meest aantrekkelijke regio van Europa

© Provincie Utrecht
Provincie Utrecht - De provincie Utrecht is volgens de Europese Commissie de meest competitieve regio van Europa. Dat blijkt uit een vergelijking van 234 Europese regio’s. Dat lijstje wordt eens in de drie jaar opgesteld. In 2019 stond de provincie Utrecht gedeeld tweede samen met Londen. Toen stond Stockholm op de eerste plek.
Utrecht komt als beste uit de bus in de Regional Competitiveness Index (RCI). De lijst geeft aan wat de mogelijkheden van een regio zijn bij het bieden van een aantrekkelijke omgeving voor bedrijven en bewoners om te leven en te werken. Het betekent dat Utrecht de regio is met de grootste concurrentiekracht. Onderzoekers vergeleken alle Europese regio’s op bijna zeventig indicatoren voor het vestigingsklimaat zoals macro-economische stabiliteit, infrastructurele voorzieningen, onderwijskwaliteit en arbeidsmarkt. Op twee van die zeventig indicatoren scoort Utrecht het hoogst: op opleidingsniveau en innovatie. Over alle zeventig onderdelen gemeten is Utrecht gemiddeld het sterkst.

Opleidingsniveau

Utrecht scoort daarnaast hoog op het aandeel hoogopgeleide beroepsbevolking, innovatie en marktomvang. In een persbericht schrijven de gemeente en provincie Utrecht: “Uit het onderzoek wordt verder duidelijk dat de arbeidsmarktkansen van jongeren in Utrecht ten opzichte van andere regio’s erg hoog zijn en dat er een zeer hoge arbeidsmarktparticipatie van vrouwen is die samenhangt met hun hoge opleidingsniveau in Utrecht.”
De provincie is blij met deze uitslag. “Als provincie Utrecht zijn we hier natuurlijk enorm trots op. De regio Utrecht is een heel aantrekkelijk gebied, studenten blijven hier niet voor niets graag wonen en werken”, zegt Commissaris van de Koning Hans Oosters. “Dat prettige leefklimaat is mede te danken aan de goede samenwerking tussen de overheden én de partners in de regio.”
Burgemeester Sharon Dijksma is ook voorzitter van de Economic Board Utrecht. “Onze regio zit boordevol innovatie, talent en economische kracht”, zegt Dijksma. “Het is dan ook niet voor niets dat van de meer dan tweehonderd economische regio’s in Europa, Utrecht is uitgeroepen tot de nummer één competitieve regio.” Dijksma hoopt dat door intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden binnen de Economic Board Utrecht, dat de regio nummer één blijft.”
Opmerkelijk is dat er in de top 10 van meest competitieve regio’s vijf Nederlandse gebieden staan. Op twee staat Zuid-Holland en op vier Noord-Brabant. Dan staat de regio Amsterdam op zes en Gelderland op negen. De beste niet Nederlandse regio is Île-de-France, dat is Parijs en omgeving op plek twee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.