Van Utrecht naar Italië fietsen met Floris (3) en Sofie (1): 'Mensen zeggen: leuk, maar niets voor mij'

Maandag begon dit Utrechtse gezin aan hun fietsavontuur
Maandag begon dit Utrechtse gezin aan hun fietsavontuur © RTV Utrecht / Fenne van Loon
Utrecht - Een paar dagen voor vertrek ligt de woonkamer van Ward van Loon en Katinka Disch vol met fietspullen. Bezorgers lopen af en aan met pakketjes: een allesbinder, wollen mutsjes, iets om slaapmatjes aan elkaar te ritsen. “Wel mooi, maar dit gaat niet passen.” Katinka legt de net gearriveerde tarpstok weer weg. Te groot voor de fietstas.
Ward en Katinka moeten namelijk niet alleen rekening houden met de hoeveelheid spullen. Er reizen ook nog twee jonge kinderen mee: Floris (3) en Sofie (1). Ze gaan van Utrecht naar Italië. Op de fiets, dus. Met een tent. Het gezin heeft een halfjaar uitgetrokken voor dit avontuur.
Van Utrecht naar Italië fietsen met Floris (3) en Sofie (1)
“Gewicht gaat onze grootste tegenstander zijn”, vertelt Ward, terwijl hij alle bagageplekken op de fietsen laat zien. Met twee bagagekarren, één kind voor- en één kind achterop gaan ze als kleine karavaan op pad. “Er wordt geadviseerd zo’n 25-30 kilo mee te nemen, maar dat wegen de kinderen alleen al”, lacht Ward. Dus wordt alles op de gram afgewogen.
Want met twee jonge kinderen is de paklijst lang. “De grootste vraag is hoeveel luiers we nodig hebben onderweg,” zegt Katinka, “en hoe vaak we een winkel tegenkomen waar je nieuwe kan kopen.” Ook moeten er soms praktische keuzes gemaakt worden. Katinka houdt een handdoek omhoog: “Het schijnt dat je hier helemaal niet fijn mee afdroogt, maar hij is wel heel licht.”

Langzaam

Comfortabel zal het niet altijd worden, geven ze dan ook gelijk toe. Toch kozen ze bewust voor de fiets als vervoersmiddel. “We wilden graag voor langere tijd weg voordat Floris naar school moet”, vertelt Ward. Eerst waren er andere ideeën: rondtrekken door Azië, fietsen in Sri Lanka, maar dat kwam niet van de grond. “Toen kwam het idee van fietsen door Europa. We waren gelijk zo enthousiast, dezelfde avond waren de eerste routes al bedacht.”
Na jarenlang heel veel werken kiezen ze nu bewust voor een langzame manier van reizen: op de fiets en met een tent. “We willen een stapje terug doen en kijken of we wat eenvoudiger kunnen leven, wat rustiger”, vertelt Katinka. Ze gaan op het ritme van de kinderen, met veel pauzes tussendoor. “Je moet zeker geen haast hebben.”
Een laatste taartje voor vertrek
Een laatste taartje voor vertrek © RTV Utrecht / Fenne van Loon
Voor de kinderen is het ook een fijne manier van reizen, vertelt Katinka. “Ze bloeien helemaal op als we op fietsvakantie zijn. Zoveel buiten zijn en met z’n viertjes zijn doet ze echt goed.” Ze hebben een speciale fiets gekocht waarmee Floris voorop kan meefietsen. Als hij daar genoeg van heeft, of het wordt slecht weer, kan hij naast zijn kleine zusje in de wagen.
De route van de eerste 1800 kilometer staat gepland tot Monaco. Daarna willen ze Italië intrekken. Zo ver en lang hebben ze nog nooit gefietst. Met name door de bergen reizen wordt een avontuur. Ter voorbereiding volgde Ward een fietscursus bij de lokale fietsenmaker, en ook het boekje ‘Pechhulp’ gaat mee.

Zelf nooit doen

“Alles gaat wel veranderen”, vertelt Ward. Hij heeft vorige week z’n laatste werkweek gehad. Zijn baan heeft hij opgezegd. De laptop van Katinka gaat wel mee, om op afstand nog wat te werken voor haar eigen bedrijf. De afgelopen periode hebben ze flink gespaard voor de reis. Het huis is verhuurd, en er vallen ook kosten weg. “Want de opvang, dat zijn we nu zelf”, lacht Ward.
Ze krijgen veel reacties op hun reis. “Mensen vinden het vooral heel leuk voor ons”, vertelt Katinka. “Maar ze zeggen ook: ‘Ik zou het zelf nooit doen.’” Dat heeft ermee te maken dat fietsen ook afzien kan zijn, denkt Katinka. Daarnaast is het een omslag van het normale ritme dat veel ouders gewend zijn. “Ineens ben je 24 uur per dag, zeven dagen per week met je kinderen. Dat zijn we helemaal niet meer gewend. Zij gaan naar de opvang, wij werken. Maar wij kijken daar juist heel erg naar uit.”
Tijdens de voorbereidingen konden ze niet veel informatie vinden over fietsen met jonge kinderen. Dus proberen ze veel zelf uit. Dat delen ze nu ook op Instagram. “We zijn helemaal geen fietspro’s, of kampeerpro’s. Dus het is ook leuk om onze zoektocht te volgen”, vertelt Katinka. Daarnaast delen ze de foto’s, filmpjes en verhalen van hun reis. Ook om nieuwe avonturiers te inspireren. “Om te laten zien dat je ook op fietsreis kan mét jonge kinderen. En dat het ook heel leuk kan zijn.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.