Steeds meer Utrechters reageren op een reanimatie-oproep

© ANP
Provincie Utrecht - Steeds meer inwoners van de provincie Utrecht reageren op een reanimatie-oproep van HartslagNu. Ook het aantal inwoners dat kan worden opgeroepen voor een reanimatie stijgt weer. Dat laat de Hartstichting weten.
In heel de provincie zijn nu 16.841 burgerhulpverleners actief via het reanimatie oproepsysteem van HartslagNu. Dat zijn er bijna 600 meer dan een paar maanden geleden. Het aantal burgerhulpverleners was de afgelopen tijd juist flink gedaald omdat veel inactieve accounts op HartslagNu werden verwijderd.

Hoe werkt HartslagNu?

Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.

Niet alle burgerhulpverlener volgden op tijd de jaarlijkse vaardighedentraining. Ook reageerde maar 70 procent van de hulpverleners op een reanimatie-oproep. Na de opschoningsactie is dat percentage inmiddels weer gestegen naar 85 procent.
Een positieve ontwikkeling, zegt Aart Bosmans van HartslagNu. “Voor een betrouwbaar oproepsysteem zijn aantallen burgerhulpverleners belangrijk. Maar nog belangrijker is dat zij vervolgens ook daadwerkelijk op een melding afgaan.”

Rol van gemeenten

Toch is er nog voldoende ruimte voor verbetering, ziet Bosmans. "Wat voor ons ook belangrijk is dat gemeenten hun rol pakken. Sommige gemeenten en stichtingen zijn heel actief, maar andere een stuk minder", zegt Bosmans. "Er zijn nog genoeg plaatsen waar meer burgers of AED's bij moeten."
Amersfoort is volgens Bosmans een gemeente waar het wél heel goed gaat. "Sommige gemeenten willen dat er voldoende burgerhulpverleners zijn en zorgen dat een deel van de scholing wordt betaald", zegt hij. "Dat gebeurt dan vaak door stichtingen. Ook een goede AED-infrastructuur is belangrijk. Wij geven dan advies aan gemeenten waar ze een AED kunnen plaatsen."

Nieuwe hulpverleners welkom

De Hartstichting benadrukt dat nieuwe burgerhulpverleners steeds nodig blijven. Elke jaar krijgen in Nederland zo’n 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
Reanimatie én het gebruik van een AED binnen 6 minuten bij een hartstilstand zorgen voor de grootste overlevingskans. Burgerhulpverleners zijn volgens de Hartstichting op dit moment gemiddeld 2,5 minuten eerder bij een slachtoffer dan een ambulance.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.