Wilma de Boer verruilt gemeenteraad Eemnes weer voor provinciepolitiek

Wilma de Boer in de raadszaal van Eemnes
Wilma de Boer in de raadszaal van Eemnes © RTV Utrecht / Joost Danvers
Eemnes - PvdA-politica Wilma de Boer-Leijsma heeft afscheid genomen van de gemeenteraad van Eemnes. De Boer is twee weken geleden opnieuw in de Provinciale Staten gekozen. Haar partij staat niet toe dat mensen zowel in de gemeente als in de provincie actief zijn.
De Boer werd in 2010 voor het eerst volksvertegenwoordiger als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Eemnes. Ze stapte in maart 2019 voor een jaar over naar de Provinciale Staten. Daarna was ze twee jaar wethouder in Eemnes, maar na de verkiezingen van vorig jaar was er in de nieuwe coalitie geen plaats voor de PvdA. Daarom nam ze weer even plaats in de raad. In juni werd ze daarnaast ook weer Statenlid. Haar partij gaf haar een jaar de tijd om het 'probleem' van de dubbelfunctie op te lossen.
Bij de provincieverkiezingen op 15 maart was De Boer de eerste vrouw op de PvdA-lijst, direct achter lijsttrekker Hans Adriani. De partij heeft in de Staten nu drie zetels. De Boer heeft onder meer landbouw en energietransitie in haar portefeuille. Bij haar afscheid in Eemnes zei PvdA-fractievoorzitter Marcus van den Brink dat het voor haar als ex-wethouder af en toe ongemakkelijk was om weer in de raad te zitten. "Als je van de hoed en de rand weet, is het lastig om op je handen te blijven zitten."
De vrijgekomen plaats in de gemeenteraad van Eemnes wordt vanaf nu ingenomen door Martin Overbeeke. Hij is door burgemeester Roland van Benthem beëdigd. Overbeeke was voorheen commissielid. Jacco van der Vegt is benoemd tot burgerlid voor de PvdA.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.