Ziekenhuizen en vakbonden na lang onderhandelen eens over cao, nieuwe acties van de baan

© ANP
Provincie Utrecht - Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming. De voor april aangekondigde actie is daardoor van de baan, meldt vakbond FNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van FNV en de andere bonden worden voorgelegd.
Ziekenhuismedewerkers draaiden in maart al eens uit protest een zondagsdienst op een donderdag. Zo waren er in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort maar drie operatiekamers open.
De bonden sluiten het akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De cao is afgesloten voor twee jaar. De partijen hebben onder meer afgesproken dat het personeel met terugwerkende kracht per 1 februari een loonsverhoging krijgt van 5 procent en per 1 december komt er opnieuw 5 procent bij.
Per 1 juni 2024 gaan werknemers met de laagste lonen er opnieuw 5 procent op vooruit, mensen in de hogere schalen krijgen er dan 2 procent bij en 180 euro. Ook zijn afspraken gemaakt over de werkdruk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.