Eemnes wil schrale bermen in de polder: 'Goed voor bodemleven'

Een postbode in de Zuidpolder van Eemnes.
Een postbode in de Zuidpolder van Eemnes. © ANP
Provincie Utrecht - Eemnes gaat bermen in de polder zo snel mogelijk laten verschralen. Daarmee komt er binnen een paar jaar meer ruimte voor kruiden in het gras en dat is volgens de gemeente goed voor het bodemleven. Opmerkelijk is dat de gemeenteraad zelfs voor een hoger tempo kiest dan wethouder René ten Have (Dorpsbelang) eerder had bepleit. Oppositiepartij VVD had liefst een nog uitgebreidere aanpak gezien.
Als de gemeente bermen in de polder vaker maait en bij sommige daarvan het maaisel onmiddellijk weghaalt, komen daar minder voedingsstoffen in de grond. Schadelijke planten als riet, distel, Japanse duizendknoop en berenklauw krijgen dan minder kans, terwijl andere, meer welkome kruiden op den duur voor meer biodiversiteit zullen zorgen. Volgens wethouder Ten Have gaat het met name om bermen langs de wegen in het noordelijke deel van de polder, dat als natuurgebied is aangewezen.

Sneller

Het college stelde voor om het proces van verschraling zes tot acht jaar te laten duren, maar de gemeenteraad besloot unaniem dat het ook wel sneller kan. Om de ecologische bermen al in vier tot zes jaar te verschralen gaat Eemnes ze half mei, eind juli en in oktober volledig maaien. De afgesneden resten worden direct afgevoerd.
Bij de andere bermen, die zuidelijker in het agrarisch gebied van Eemnes liggen, wordt de eerste keer een strook van de berm overgeslagen en blijft het maaisel wel achter. De methode is met 82.000 euro per jaar zo'n 12.000 euro duurder dan wat het college had voorgesteld, maar dat heeft de gemeenteraad er wel voor over.

Sloten uitbaggeren

De voltallige raad nam het gewijzigde voorstel gisteravond aan. VVD-raadslid Monique van der Linde gaf daarbij aan dat de aanpassing haar zelfs nog niet ver genoeg ging. Ze wees er onder meer op dat er ook nog afspraken gemaakt moeten worden over het uitbaggeren van sloten en opruimen van afval.
Wethouder Ten Have gaf aan dat er deze week nog een ambtelijke bijeenkomst is waarin over die afspraken wordt overlegd. Tegen RTV Utrecht zegt hij dat omliggende gemeenten al belangstelling hebben getoond voor de methode die Eemnes nu gaat toepassen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.