"Oceaanwater warmt West-Europa op"

UTRECHT - West-Europa zou in de toekomst wel eens warmer kunnen worden door warm zeewater dat uit de Indische Oceaan naar de koelere Atlantische Oceaan stroomt. Dit blijkt uit internationaal onderzoek waar oceanografen van onder meer de Universiteit Utrecht aan hebben meegewerkt.
Bij de kust van Zuid-Afrika stromen uit het zogeheten Agulhas-lek enorme hoeveelheden warm, zout zeewater vanuit de Indische Oceaan richting de veel koelere Atlantische Oceaan. De watermassa's zijn soms wel 300 kilometer breed en bewegen zich naar het noorden.
Uit nieuw onderzoek blijkt volgens oceanograaf Wil de Ruijter van de Universiteit Utrecht dat er zo veel water wegstroomt, dat dit 'lek' in klimaatmodellen moet worden meegenomen. Veranderingen in het klimaat kunnen dan exacter worden voorspeld, zegt hij.

WARMER

"Het gevolg van het uitdijende Agulhas-lek voor ons in West-Europa is dat het hier binnen tien tot twintig jaar warmer wordt dan we dachten, legt De Ruijter uit. "Over hoeveel graden het gaat is niet te zeggen."
Hij verwacht dat ook de komst van een eventuele nieuwe ijstijd hierdoor vertraagd zal worden. Eerder werd nog gedacht dat het klimaat abrupt kon veranderen door grote veranderingen in de oceaanstromingen. "Hier is nu minder kans op", aldus De Ruijter.
De onderzoekers gaan op basis van hun bevindingen de huidige klimaatmodellen aanpassen.
De Utrechtse wetenschappers werkten samen met het Nederland Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) aan hebben meegewerkt. Het onderzoek verschijnt donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.