Aantal bezwaren tegen WOZ-waarde fors toegenomen in Amersfoort

© ANP
Amersfoort - In Amersfoort hebben dit jaar veel meer inwoners bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van hun huis. In de gemeente steeg de WOZ met gemiddeld 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en dat was voor circa 5000 Amersfoorters aanleiding om bezwaar aan te tekenen. Vorig jaar werden er maar 1500 bezwaren ingediend.
Volgens de gemeente ligt niet alleen het aantal bezwaren fors hoger dan voorgaande jaren, ook werd het klantcontactcentrum vele malen vaker gemeld. Behalve de 5000 meldingen van woningbezitters, kwamen er ook nog 500 bezwaren binnen tegen de WOZ-waarde van niet-woningen. Dat aantal is gelijk aan vorig jaar, meldt de gemeente.

Commerciële bezwaarbureaus

De meeste bezwaren in de gemeente Amersfoort zijn ingediend door commerciële bureaus. Onlangs spraken gemeenten nog hun zorgen uit over deze ontwikkeling. Want als een bezwaarschrift van zo'n commerciële partij slaagt, dan moet de gemeente een zogeheten proceskostenvergoeding betalen. Die vergoedingen kunnen soms oplopen tot enkele duizenden euro's, meldde de NOS vorige maand.
Het college van burgemeester en wethouders denkt dat het groeiende aantal van dit soort bureaus mede de oorzaak is van het forse aantal bezwaarschriften. "Staatssecretaris Van Rij heeft toegezegd de wetgeving aan te passen, om het verdienmodel van de commerciële bezwaarbureaus minder aantrekkelijk te maken. Dat vermindert hopelijk de onevenredige druk op de uitvoering van fiscale wetgeving door gemeenten."
De gemeente Amersfoort laat weten dat de afdeling Belastingen extra personeel gaat inzetten om alle bezwaren voor het einde van het jaar te kunnen afhandelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.