Afscheid én lintjes: 29 Statenleden zwaaien af

Elly Broere (BVNL) en Arthur Kocken (VVD) werden allebei benoemd tot lid in orde van Oranje Nassau
Elly Broere (BVNL) en Arthur Kocken (VVD) werden allebei benoemd tot lid in orde van Oranje Nassau © RTV Utrecht / Rick Plantinga
Provincie Utrecht - 29 niet-herkozen Statenleden hebben vanavond afscheid genomen van de Provinciale Staten. Morgen begint de nieuwe bestuursperiode officieel met de installatie van de nieuwe leden.
Twee Statenleden - Elly Broere (BVNL) en Arthur Kocken (VVD) - werden allebei benoemd tot lid in orde van Oranje Nassau. Beiden waren twaalf jaar Statenlid. Mogelijk wordt ook BVNL-Statenlid René Dercksen lid van de orde. Hij zat net zo lang in de Provinciale Staten, alleen was hij vanavond niet aanwezig.

Anekdotes

"De uil van Minerva .... oh, dit is mijn verkeerde speech", zegt Ted Dinklo. Gelach buldert door de Statenzaal. Dinklo van JA21 begon vier jaar geleden als Statenlid namens Forum voor Democratie. Met zijn afscheidsspeech verwees hij naar de overwinningsspeech van Thierry Baudet vier jaar geleden.
De meeste vertrekkende Statenleden maakten gebruik van het recht de Staten nog eenmaal toe te spreken. Zij gaven toekomstige leden tips mee, preekten zuinig te zijn op de wereld en de provincie en deelden verhalen over de afgelopen periode en vertelden wat zij nu gaan doen.
Commissaris Hans Oosters had voor elk vertrekkend Statenlid een persoonlijk woord. "Ted Dinklo (JA21) uw naam is duizendpoot." "Fatma Demir, ongelooflijk knap hoe jij in een jaar de stem van DENK heeft weten te vertolken." Ook deelde Oosters anekdotes. Dat D66-Statenlid Marc de Droog ooit een hele vergadering demonstratief achter zijn stoel bleef staan. Ondanks dat mensen snauwden: 'Ga toch zitten man.'
"Is Socialisten Utrecht in de zaal of staat hij buiten te roken?", verwijzend naar Statenlid Michel Eggermont die werd "geëxcommuniceerd" door de SP. "Bewonderenswaardig dat jij desondanks met de partij on speaking terms bleef."
Ook werd kort stilgestaan bij het CDA-Statenlid Willem Wijntjes die in 2021 op 71-jarige leeftijd overleed.
Voorafgaand de vergadering overhandigden de vertrekkende Statenleden een pamflet met tien adviezen voor de volgende Statenleden. 'Grenzen stellen aan de duur van een vergadering.' 'Stel prioriteiten.' 'Geef aan welke informatie en op welke wijze je van gedeputeerden wens te ontvangen', en 'investeer in nieuwe vormen van verbondenheid met inwoners en belanghebbenden' zijn enkele van de goedbedoelde adviezen.
Hiltje Keller (PvdD) bij Radio M Utrecht over haar afscheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.