Verdeeldheid in Amersfoortse raad over extra openingsdagen winkels

© RTV Utrecht
Amersfoort - Mogen ondernemers in Amersfoort straks 365 dagen per jaar open? Die vraag veroorzaakte gisteren een flinke discussie onder gemeenteraadsleden van Amersfoort. En dat is niet voor het eerst. Een discussie die gaat over vier dagen en waarbij de balans gezocht wordt tussen vrijheid en behoefte.
Op dit moment mogen winkels in Amersfoort hun deuren 361 dagen per jaar openen. Alleen Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag moeten de deuren gesloten blijven. De keuze welke dag de winkel open is, moet volgens voorstanders van de verruiming bij de ondernemer zelf liggen. "Wat wij als gemeente nu doen is winkeliers op bepaalde dagen verbieden hun vak uit te oefenen", aldus VVD-raadslid Joyce Huurman. "Ondernemers zijn zelf prima in staat om te bepalen welke dagen de deur wel of niet open kan."
Wie op zondag door het centrum van Amersfoort loopt, ziet dat lang niet alle ondernemers hun winkeldeuren openen, terwijl dit wel mag. Net als de horeca dat op maandag en dinsdag niet allemaal doet. "De horeca heeft de vrijheid al om zelf te beslissen of het voor hen uit kan om open te gaan", zegt Huurman. Daarin staat ze niet alleen: ook bijvoorbeeld DENK is voorstander van de verruiming. "Die keuze zien wij ook graag voor de winkelondernemer", zegt Tahsin Bülbül.

Niet van deze tijd

Tegenstanders zijn juist bang dat de kleine ondernemer straks wel open móet, uit concurrentieoogpunt met de grotere ketens. "Het moet voor de consument geen sociale druk worden", vindt Alex Engbers (CDA). Partij voor de Dieren voegt er aan toe graag te zien dat consumenten juist minder gaan consumeren, en dat je als gemeente nu gaat faciliteren in het tegenovergestelde. "Daarnaast betekent extra open gaan ook extra energiekosten."
Daarnaast vragen meerdere raadsleden zich af of er wel behoefte is voor de ondernemers om nog meer dagen open te gaan. "Ondernemers willen af en toe ook een dag vrij, om even tot rust te kunnen komen", zegt Hans Bol (ChristenUnie). "Ze móeten niet open, maar ze moeten kunnen kiezen", vindt Huurman. "En die behoefte is er wel degelijk en dat is ook al gebleken", zegt Bülbül.

Handhaving

Afgelopen Kerst ging het voor een aantal bakkers mis: de bakkers Hisar en Kismet aan het Neptunesplein gingen Eerste Kerstdag open, terwijl dit niet mocht. Handhaving heeft ze toen weer gesloten. Toen was er mogelijk sprake van verwarring, omdat de gemeente in verband met corona soepelere openingstijden aanhield. Toch leidde het bij de ondernemers tot verontwaardiging.
Drie van de vier verplichte vrije dagen zijn nu Christelijke feestdagen, "terwijl andere ondernemers misschien juist graag rekening houden met Islamitische of Boedhistische dagen", zegt Henk Pijper (Beter Amersfoort).

Herhaling van zetten

Het is niet de eerste keer dat de raadsleden flink discussiëren over de openingstijden van de winkels. Eind januari vond nagenoeg dezelfde discussie plaats. En dat steekt bij Denk-fractievoorzitter Tahsin Bülbül. "Toen is al een peiling gehouden, waaruit blijkt dat een meerderheid van de partijen voor verruiming van de tijden is." Toch is dat niet terug te zien in het collegevoorstel.
Het college heeft namelijk de vorige winkeltijdenverordening uit 2013 nagenoeg overgenomen. De enige aanpassing: onder hoge uitzondering en bepaalde eisen mag een winkel toch open. Wat die eisen zijn? Dat is nog onduidelijk. "Het betreft uitzonderlijke situaties, zoals een coronacrisis", laat de wethouder weten. Het is volgens hem op voorhand niet mogelijk om al met criteria te komen. "Deze aanvulling maakt het mogelijk om in uitzonderlijke situaties een uitzondering te maken."
De wethouder kan rekenen op nog een pittig debat als er in de gemeenteraad over besloten wordt. Meerdere partijen komen met een voorstel om de tijden te verruimen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.