Zwijgende verdachten drugslab Woerden blijven vastzitten, rechtbank vindt verdenkingen te ernstig

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Woerden - Twee verdachten die vorig jaar werden aangehouden na de ontdekking van een drugslab op een bedrijventerrein in Woerden blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de Utrechtse rechtbank vandaag beslist in een tussenzitting over de zaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 46-jarige Woerdenaar Z. en de 39-jarige K. uit Alphen aan de Rijn van het bereiden en bewerken van amfetamine in het pand aan de Golf van Biskaje.
De verdachten vroegen de rechtbank het proces in vrijheid af te mogen wachten, vanwege serieuze problemen in hun thuissituatie. Maar volgens de rechtbank zijn de verdenkingen daarvoor te ernstig. De straf die zij kunnen krijgen is veel langer dan de periode die zij nu vast zitten. Daarnaast is op dit moment onduidelijk hoe het risico kan worden ingeperkt dat zij opnieuw in de fout gaan.
Het lab werd op 9 november ontdekt tijdens een controle door toezichthouders op het bedrijventerrein. In het pand zou een autopoetsbedrijf zijn gevestigd, maar op de benedenverdieping stond in een afgetimmerde ruimte een ketel waarin synthetische drugs werden 'gekookt'. Ook werd er 23 liter amfetamine-olie aangetroffen. Volgens de politie hing er een sterke geur die kenmerkend is voor de productie van amfetamine. Het laboratorium zou zeker twee maanden in bedrijf zijn geweest. Volgens de Woerdense burgemeester Molkenboer is de omgeving ernstig in gevaar gebracht door de gevaarlijke chemicaliën die bij de drugsproductie worden gebruikt.

Business as usual

Het pand werd gehuurd door verdachte Z. die op de bovenverdieping een kantoortje had. Volgens zijn advocaat had hij naast het autobedrijf een goedlopend klussenbedrijf. De Woerdenaar heeft tot nu toe niets over de verdenkingen willen zeggen, maar verklaart enkel dat hij niets te maken heeft met de activiteiten in de afgetimmerde ruimte. Daar gelooft de officier van justitie niets van. De politie heeft bewakingsbeelden van het pand bekeken die maanden teruggaan. Daarop zijn volgens de officier van justitie enkel Z. en zijn medeverdachte K. te zien, die vaak het bedrijfspand in en uitgaan.
Ik heb niets met deze zaak te maken, mevrouw. Het is niet wat het lijkt mevrouw!
verdachte
De politie vond het opvallend dat Z. altijd schoon naar binnen ging en schoon weer naar buiten kwam. "Hij was niet heel druk bezig met zaken waar je smerig van wordt", zouden de rechercheurs hebben opgemerkt. Ook in de rechtbank wilde z. vandaag geen verklaring afleggen. "Ik heb niets met deze zaak te maken, mevrouw. Het is niet wat het lijkt mevrouw", was het enige wat hij over de verdenkingen wilde zeggen.
Volgens het OM is de kans levensgroot dat Z. opnieuw in de fout gaat als hij zijn proces in vrijheid mag afwachten. Een maand na de ontdekking van het drugslab zou hij met zijn telefoon berichten hebben verstuurd over ketamine en andere drugsgerelateerde zaken. "Dat het drugslab was opgerold maakte niet uit. Een maand later was het business as usual", volgens het OM. Verdachte Z. heeft nog een voorwaardelijke straf staan die hij heeft overgehouden aan een eerdere veroordeling.

Klip en klaar

Ook medeverdachte K. blijft vastzitten, grotendeels op dezelfde gronden als de man uit Woerden. In zijn geval ziet de officier van justitie eveneens een grote kans op herhaling. Hij kwam vorig jaar vrij, nadat hij een gevangenisstraf van 28 maanden had uitgezeten in een soortgelijke drugszaak. Ook K. zwijgt over de verdenkingen, waardoor de reclassering geen advies kan uitbrengen over de voorwaarden die aan een eventuele vrijlating verbonden moeten worden.
Volgens de reclassering zwijgt K. en geeft hij geen openheid van zaken over de verdenkingen. "Als het dossier klaar is ga ik mijn woordje doen", zei hij vandaag tegen de voorzitter van de rechtbank. Toen zij vroeg waarom hij zelf niet in beweging kwam om iets te vertellen, antwoordde hij cynisch: "Laten we eerlijk zijn, volgens mij is het allemaal klip en klaar."
De verdachten zullen waarschijnlijk pas een verklaring afleggen als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat zal door drukte bij de rechtbank en de advocaten nog wel even duren. De volgende zitting op 23 juni is daarom opnieuw pro forma. Dan zullen de advocaten ongetwijfeld opnieuw aan de rechtbank vragen om hun cliënten op voorwaarden vrij te laten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.