VAR-camera’s en extra tribune: stadion Spakenburg klaargemaakt voor bekerwedstrijd PSV

© RTV Utrecht
Bunschoten-Spakenburg - Twee extra tribunes, extra lampen, doellijntechnologie en ga zo nog maar even door. Voor het eerste fluitsignaal tussen Spakenburg en PSV klinkt is de nodige voorbereiding nodig rondom sportpark De Westmaat. Daar wordt op dit moment hard gewerkt om het stadion wedstrijdklaar te maken.
"Ja en trék!" Met de nodige kracht wordt een zeil over een deel van de net opgebouwde tribune getrokken. Het geraamte van de tijdelijke tribune staat al: de palen zijn neergezet, de stoelen zitten op de bovenste rij en nu is het 'dak' aan de beurt. In twee dagen tijd worden er twee tribunes uit de grond gestampt: één achter het doel aan de zuidkant van het veld en een kleinere voor de kantine. Dit om te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen naar de halve finale kunnen. Met de extra tribunes is een capaciteit tot achtduizend mensen mogelijk. Bij de wedstrijd mogen maximaal zesduizend mensen aanwezig zijn.
En daar moet dus nog wel even een plekje voor gecreëerd worden. "Het is wel even flink sjouwen ja", lacht Gert, één van de opbouwers. Maar hij weet het te relativeren. "We doen dit niet voor het eerst, het is een routineklusje." Gert bouwt de tribunes namelijk al jaren, samen met een handjevol collega's, op. Ook op De Westmaat is hij regelmatig te vinden: de tribunes worden onder andere ook op deze manier opgezet voor de derby tegen de IJsselmeervogels.

Hoogtevrees

Aan de andere kant van het veld is een ander bedrijf druk bezig met het bevestigen van extra lampen. Die zijn nodig voor de tv-registratie. Aan de al bestaande lichtmasten worden elk drie lampen extra bevestigd. En dat is geen klus voor mensen met hoogtevrees. "Dat is inderdaad geen handige angst om te hebben", bevestigt Robert. Met kabels en een tuigje wordt namelijk naar de bovenkant van de mast geklommen. "Als deze lampen allemaal hangen heb je echt een flinke bak licht", zegt Robert.
Ook voor de KNVB voldoet het stadion nog niet aan alle eisen. Zo worden er nog buitenspelcamera's geïnstalleerd bij de 16-meterlijn en moet er nog een geschikte plek gevonden worden rondom het veld voor het VAR-scherm.
Daarnaast is er vanuit het stadion geen directe communicatie met Zeist, waar de VAR normaal gesproken zit. Bij eredivisieclubs is dit er wel. Daarom regelt de KNVB dat er een bus naar Spakenburg komt, met alle apparatuur, waarvandaan de VAR mee kan kijken met de wedstrijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.