19 keer de eed en 30 keer de belofte, alle 49 Statenleden zijn officieel begonnen

Frans Hazeleger (SGP) legt de eed af
Frans Hazeleger (SGP) legt de eed af © RTV Utrecht/ Jasper Witte
Provincie Utrecht - "Zo waarlijk helpe mij God almachtig" of "Dat verklaar en beloof ik." De nieuwe bestuursperiode van de provincie is vanavond officieel begonnen met de installatie van de nieuwe Statenleden. 30 van de 49 leden zijn nieuw in de Provinciale Staten.
Vanavond werd ook duidelijk dat de nummer vijf van D66, Marieke Prins, vanwege privéredenen heeft besloten geen Statenlid te worden. Haar zetel wordt ingenomen door nummer zes Philip Overkleeft, die ook in de vorige periode actief was als Statenlid.
Kees van Vuuren van de BBB had als voorbereiding voor vanavond de installatie van vier jaar geleden teruggekeken via de website van de provincie. Grote verrassingen waren er niet. "Het ging hoe ik het had verwacht, maar ik wilde het gewoon even zien."
De komende weken worden hij en de andere nieuwe Statenleden via meeloopdagen en cursussen ingewerkt als Statenlid. Hoe voer je een debat? Hoe dien je een motie in? Ook wordt bediscussieerd welke bestuursstijl de komende vier jaar het meest gewenst is.

Stikstofkaartje

Van Vuuren werd politiek actief toen het stikstofkaartje van minister Van der Wal naar buiten kwam. Als docent op een agrarische hogeschool in Den Bosch zag hij zoveel onrust onder zijn leerlingen - boeren en boerinnen in spe - dat hij iets wilde doen. "Ik ben niet van het actievoeren, maar wil wel via de politiek iets bereiken." Bij de BBB kwam hij uiteindelijk op plek vijf te staan. "We hadden drie of vier zetels verwacht, misschien vijf. Maar zeker geen zeven."
Naast de voor BBB belangrijke thema's landbouw en de energietransitie wil hij de portefeuille wonen gaan oppakken. Misschien komt daar mobiliteit bij, maar het moet nog duidelijk worden of die twee grote portefeuilles wel samengaan. Daarnaast wil hij zich in gaan zetten voor lhbti-rechten in de provincie. "Misschien meer als boegbeeld dan door het beleid te veranderen. Want het kan zijn dat de provincie het op dit gebied al heel goed doet."
De komende weken of maanden moeten (een deel van) de vijftien partijen met elkaar onderhandelen, op zoek naar een meerderheid. De eerste gespreksronde was niet hoopvol. Verkenner Danny de Vries merkte dat er geen enkele meerderheidsvariant was, omdat "allerlei partijen verschillende vormen van samenwerking niet voor zich zagen vanwege inhoud en bestuursstijl."
Deze week voerde De Vries een tweede gesprek met BBB, GroenLinks, VVD, D66, CDA, PvdA, Partij voor de Dieren en ChristenUnie. "Dit heeft alsnog ruimte voor mogelijke coalities opgeleverd", zegt hij.
Tot en met maandag 3 april worden in ieder geval nog vier aanvullende gesprekken gevoerd met BBB, GroenLinks , VVD, D66 en PvdA. Daarna maakt verkenner De Vries de balans op en presenteert hij op donderdag 6 april zijn bevindingen tijdens een speciale vergadering van de Provinciale Staten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.