Oudewaterse jongeren verdienen het meest, Utrechtse het minst

© RTV Utrecht / Annet Schut
Provincie Utrecht - Uitwonende jongeren in studentensteden hebben gemiddeld gezien duizenden euro's minder te besteden dan leeftijdsgenoten in kleinere gemeentes. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2021. In Oudewater is het gemiddelde jaarinkomen van jongvolwassenen met 33.500 euro het hoogst.
Dit komt volgens het statistiekbureau vooral doordat 18 tot 25-jarigen uit kleinere (plattelands)gemeenten vaak al op jonge leeftijd aan het werk gaan. Daardoor hebben zij qua inkomen een voorsprong op hun leeftijdsgenoten die door hun studie niet fulltime werken. Zo verdienen jongvolwassenen in de gemeente Utrecht met 14.500 euro ruim de helft minder dan hun leeftijdsgenoten in Oudewater. Daarmee staan ze in de provincie Utrecht onderaan.
Naast Oudewater vallen ook Brielle en Westvoorne in Zuid-Holland en Edam-Volendam op. In deze gemeenten verdienden jongeren in 2021 gemiddeld ruim 30.000 euro. Net als in Utrecht ligt dit bedrag in andere studentensteden aanzienlijk lager.
Zo verdient in Wageningen verdiende de gemiddelde jongere slechts 8400 euro per jaar, gevolgd door Delft (9500 euro), Maastricht (10.600 euro) en Groningen (11.900 euro). Overigens zijn studieleningen en financiële bijdrages van ouders niet in deze cijfers meegeteld. Het kan in praktijk dus zo zijn dat jongeren in deze steden meer te besteden hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.