Aan Tafel! bestaat 20 jaar: 'Radio is mijn ware liefde’

© RTV Utrecht
Utrecht - Feest bij Radio M Utrecht want radioprogramma Aan Tafel! bestaat vandaag twintig jaar. Twee decennia die bol staan van gezellige, grappige en ook ontroerende momenten.
"In 2003 begon het allemaal", zegt presentatrice Conny Kraaijeveld. “In het begin presenteerde ik het programma niet alleen”, benadrukt ze. Op vrijdag werd de presentatie afgewisseld met Marlayne Sahupala, Cilly Dartell, Evelien de Bruijn, Liesbeth de Moor en Henk Westbroek. Vanaf 2011 is Conny Aan Tafel! fulltime gaan presenteren.
In het begin was het programma een afgeleide van 'Battle of the Sexes', van de BBC, waarin werd gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. "Dat zou nu ook niet meer kunnen, gelukkig. Met het team hebben we zitten sleutelen aan het programma. Uiteindelijk ontstond Aan Tafel! en daarin hebben verschillende onderdelen gezeten", vertelt Conny.

Bep uit de Takkestraat en de envelop

Neem bijvoorbeeld ‘Bep uit de Takkestraat’. Het hoorspel van de Utrechtse cabaretier Tineke Schouten en Conny dat van 2005 tot 2010 in het radioprogramma te horen was. "Daar hebben we ontzettend veel plezier aan beleefd. Ik schreef de teksten en Tineke sprak ze in. Vervolgens werd het tot een hoorspel verwerkt met alle geluiden die erbij pasten."
Fragment Bep uit de Takkestraat (2007)
Tineke Schouten en Conny Kraaijeveld
Tineke Schouten en Conny Kraaijeveld © RTV Utrecht
Ook ‘de envelop’ was een vast onderdeel van het programma. Voormalig radioverslaggevers Annechien Steenhuizen, Kees Hoogendijk en Rob van Dijk gingen met een envelop de provincie in. “Hierin zat dan een opdracht of uitdaging die ze vooraf niet wisten." Live ging de verslaggever dan bijvoorbeeld ineens leren kleiduivenschieten of een handpop bespelen. "Dat was vaak erg grappig."
Kees Hoogendijk
Kees Hoogendijk © RTV Utrecht
Kees Hoogendijk heeft goede herinneringen aan zijn tijd als radioverslaggever voor Aan Tafel! overgehouden. "Iedere dag mocht ik op een andere locatie iets nieuws ontdekken. Ik heb heel veel uitdagingen en opdrachten mogen doen." Wat bij Kees direct naar boven komt was de keer dat hij gevraagd werd om als naaktmodel te zitten. "Dat gebeurde bij een groepje vrouwen in Utrecht. Dit hoefde ik niet per se te doen, toch leek het mij eigenlijk wel een bijzondere ervaring. Voor tv had ik het denk ik niet gedaan, maar voor de radio wilde ik het er wel op wagen."

Robert Jan op pad

Sinds eind 2015 verzorgt Robert Jan Booij het live radioverslag voor Aan Tafel!. “Ik zie mijn microfoon eigenlijk een beetje als een soort schilderskwast waarmee ik altijd een kunstwerkje voor het programma probeer te maken”, zegt Robert Jan. “Wat het programma zo leuk maakt is dat er onder andere een stukje cultuur in zit. Dat vind ik belangrijk. Verder is het erg afwisselend om te doen. Ik kan bij het Rietveld Schröderhuis staan, maar ook ineens bij twee parende dassen zoals afgelopen maandag. Soms val je met je neus in de boter.”
Robert Jan en Conny kunnen goed met elkaar overweg. “Dat is ook belangrijk voor zo’n programma. Ik luister ook graag naar de gesprekken die Conny met de gasten in het radioprogramma heeft. Dat doet ze op een natuurlijke manier”, vertelt Robert Jan.
© RTV Utrecht

Gasten

De gasten zijn altijd vast onderdeel geweest van Aan Tafel!. In totaal heeft Conny maar liefst 4500 gasten geïnterviewd in de twintig jaar dat ze het programma presenteert. “Variërend van bekende namen als de 3J’s, Rob de Nijs, Paul van Vliet tot aan een bioloog die praat over een klein diertje in de grond. Een breed spectrum, daarom verveelt het programma ook nooit", aldus Conny.
De presentatrice spreekt daarbij haar lof uit voor het radioteam. “Zonder hen zou Aan Tafel! niet zijn wat het is. We maken het programma met z'n allen. Ga er maar eens aan staan om iedere dag weer een boeiend iemand voor de microfoon te krijgen. Hulde aan mijn collega's."
De gasten hebben Conny regelmatig tot ontroering weten te brengen. “Zo heb ik eens een man met ALS te gast gehad die wist dat hij zou sterven. Hij sprak heel liefdevol over zijn kinderen. Dan hou ik het zelf ook moeilijk droog.”

Toekomst

Of Conny nog eens twintig jaar met Aan Tafel! door gaat? “Dan ben ik 78! Dan moet ik misschien wat rustiger aan gaan doen”, lacht ze. Voorlopig gaat Conny nog vrolijk door en weet ze één ding zeker: “Radio is mijn ware liefde, dat gaat nooit meer weg.”
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.