Revaliderende Tijs (17) 'overweldigd' na reacties video: 'Met jouw inzet kom je er wel'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Wat zou je doen als je door een ongeluk of ziekte nooit meer kunt lopen? Veel mensen die dit overkomt, moeten hun leven volledig opnieuw inrichten. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal moeten ze met hun beperking leren omgaan. In de Utrechtse revalidatieklinkiek De Hoogstraat zijn dan ook dagelijks veel inspirerende verhalen te vinden – en die raken veel mensen.

Het revalidatiecentrum de Hoogstraat bestaat vandaag precies 75 jaar. In het centrum kunnen mensen revalideren als ze bijvoorbeeld een herseninfarct hebben gehad, een ongeval of een aangeboren aandoening hebben. Patiënten worden soms opgenomen, in andere gevallen worden ze poliklinisch - dus zonder opname - behandeld.

In alle gevallen is het de inzet om met een beperking om te leren gaan en zo goed mogelijk te kunnen functioneren in het dagelijks leven. De Hoogstraat heeft bedden voor 120 mensen om te revalideren, waarvan negentien voor kinderrevalidatie. Jaarlijks worden er zo'n 600 revalidanten klinisch behandeld. Poliklinisch worden jaarlijks zo'n 6000 mensen geholpen.

In de serie Bij De Hoogstraat lees en zie je de verhalen van een paar revalidanten en een revalidatiearts.

"Met jouw inzet kom je er wel", en "wat een wilskracht". Het verhaal van de 17-jarige Tijs die niet meer zelfstandig kan eten, lopen of springen na een verkeerde duik maakt veel los op Facebook – normaliter toch niet de plek waar alleen maar hartverwarmende reacties binnenkomen. Maar het verhaal van deze jonge jongen roept veel op. Tijs' doorzettingsvermogen en moed worden door veel kijkers van de serie gezien en geprezen.
Honderdduizenden mensen bekeken de video online. En de reacties zijn stuk voor stuk vol lof. "Ik hoop dat je snel weer de oude bent. Het gaat er niet om hoe we vallen, maar om hoe we opstaan. Dat diploma en dat beroep gaan er komen doorzetter!"
"Het is ongelooflijk dat het filmpje zo veel bekeken is", reageren Tijs en zijn moeder. "We zijn overweldigd door de vele warme en lieve berichten. Het is fijn om te lezen dat iedereen zo meeleeft. Samen gaan we er het beste van maken. Het liefste bedanken we iedereen persoonlijk maar dat is teveel."
Ook geschiedenisleraar Jan-Willem Hueting, die afasie heeft en niet altijd de juiste woorden kan vinden, zegt veel reacties te hebben gekregen op zijn verhaal. "Van oud-leerlingen, collega's, mensen uit de Hoogstraat... Het is heel bijzonder, een positieve boost."
Iris Tasseron, maker van de serie Bij de Hoogstraat, filmde in totaal vijf portretten van revaliderende patiënten en een revalidatiearts. "Wat mij raakte bij al deze verhalen is de vechtlust die mensen hebben om de dingen te doen die ze nog wel kunnen. Die wilskracht maakt dat sommige patiënten enorm kunnen verrassen. Zoals Annemieke, van wie de artsen dachten dat ze nooit meer kon lopen. Ze is zó gemotiveerd dat ze toch een paar stapjes kan lopen. Zij is al blij dat ze bij vrienden zelf over de drempel kan lopen, in plaats van dat ze met de rolstoel naar binnen moet. Ik heb veel bewondering voor deze mensen."
Niet alleen voor de patiënten zelf, ook voor hun naasten is het vaak moeilijk om met de nieuwe situatie om te gaan. Het kan voor hen soms lastig zijn om dingen niet uit handen te nemen, terwijl het voor veel revalidanten juist belangrijk is om de grip over hun eigen leven weer terug te krijgen. En juist dát is iets wat ook maker Iris Tasseron belangrijk vindt. "Ik maak het liefst verhalen mét mensen, niet óver ze. Daarom vond ik deze serie zo belangrijk om te maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.