Tóch tbs voor brandstichter chalet Tienhoven in hoger beroep

Man die brand stichtte in chalet ex krijgt twee jaar cel
Man die brand stichtte in chalet ex krijgt twee jaar cel © Koen Laureij
Tienhoven - Het gerechtshof in Arnhem heeft in hoger beroep besloten dat de brandstichter van een chalet in Tienhoven toch tbs krijgt. De eerder opgelegde twee jaar gevangenisstraf blijft ook staan. Een gedwongen behandeling is volgens het hof noodzakelijk om kans op herhaling te voorkomen.
Het OM eiste in hoger beroep drie jaar gevangenisstraf met tbs. Het hof is niet meegegaan met de langere straf, maar wel met de ingrijpende vrijheidsmaatregel. En hier gaat een uitgebreide overweging aan vooraf.

Feiten

Vincent B. stichtte schijnbaar zonder enige aanleiding brand in een chalet in Tienhoven waar zijn ex-vriendin aanwezig was. Hij was eerder die avond nog met haar in het chalet aanwezig. Hij ging op enig moment weg en kwam terug met twee petflessen gevuld met benzine. Vervolgens heeft hij deze over de vloer leeggegooid, de deur van het chalet op slot gedraaid en een aansteker gegooid. Er ontstond meteen een felle brand. Zijn ex stond op dat moment al buiten.
Het chalet is nagenoeg geheel afgebrand, twee naastgelegen chalets hebben schade. Een gevangenisstraf is dan bij uitstek het uitgangspunt volgens het hof.
OM eist 5 jaar cel en tbs voor man die brand stichtte in chalet terwijl hij met ex binnen was
OM eist 5 jaar cel en tbs voor man die brand stichtte in chalet terwijl hij met ex binnen was © Koen Laureij

Geweld tegen vrouwen

Het hof hecht hierbij veel waarde aan het oordeel van de psychiater en de psycholoog. Zij hebben vastgesteld dat er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis met narcistische, antisociale en borderline trekken en van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Dat deze problemen ten tijde van de brandstichting een rol hebben gespeeld, vinden de rechters in hoger beroep aannemelijk.
Uit het strafblad van Vincent B. blijkt dat hij eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Opvallend is dat het hof benoemt een patroon te zien van geweld tegen vrouwen die dicht bij hem staan. Al met al reden voor het hof om uit te gaan van een grote kans op herhaling. En dat kan alleen met een gedwongen behandeling worden ondervangen, oordeelt het hof.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.