Politiek van Woerden zegt ja tegen referenda

Zo'n referendum kan bijvoorbeeld gaan over de vraag of winkels open mogen op zondag.
Zo'n referendum kan bijvoorbeeld gaan over de vraag of winkels open mogen op zondag. © ANP
Woerden - Woerden voert het raadgevend referendum in. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond in met het plan. Dat betekent dat inwoners voortaan initiatief kunnen nemen tot een grote volksraadpleging, bijvoorbeeld over onderwerpen als windmolens of koopzondag.
16 van de 31 raadsleden stemden voor het referendum. De lokale partij Inwonersbelangen nam het voortouw en kreeg uiteindelijk coalitiepartijen als Lijst Van der Does en Progressief Woerden mee. CDA was tegen; de grootste partij van de gemeenteraad vreest dat referenda ertoe leiden dat besluiten trager worden genomen.
Het referendum wordt raadgevend, wat betekent dat de gemeente niet per se hoeft te luisteren naar de uitslag. Inwonersbelangen wilde dat aanvankelijk wel.
Inwonersbelangen wilde vorig jaar al een referendum organiseren over de Rembrandtbrug; een dossier dat al jarenlang voor veel discussie zorgt in Woerden. Voorstanders zeggen dat de brug in het westen van de gemeente zorgt voor betere doorstroming van verkeer. Tegenstanders vinden de brug te duur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.