Diana uit Nieuwegein is klaar voor Open Huizen Dag: 'Koffie, thee en koekjes ingeslagen'

© De Keizer
Nieuwegein - Het is vandaag Open Huizen Dag. In heel Nederland kunnen huiseigenaren hun deuren openen voor potentiële kopers. Diana Zoetekouw uit Nieuwegein is een van de deelnemers, want ze wil van haar huis af. "Ik ben heel benieuwd hoe veel mensen langskomen."
Diana woont in de wijk Galecop, aan de Bertus Aafjeshove. Ze wil terug naar de regio Nijmegen, waar haar familie woont. Ze heeft (nog) geen verkoopstress want haar vrijstaande huis (vraagprijs 900.000 euro) staat pas sinds deze maand op Funda. Toen de makelaar voorstelde mee te doen aan de Open Huizen Dag twijfelde ze niet.

'Leuk, maar ook wel gek'

"Ik vind het leuk om te doen", zegt Diana. "Misschien voelt het wel gek om vreemden rond te leiden in m'n huis, maar ik ben een open en toegankelijk persoon dus ik denk dat het goed gaat komen." Het is nog de grote vraag hoe veel mensen er komen. "Misschien zijn het er nul, misschien wel heel veel. Ik zie het wel. We hebben koffie, thee en koekjes ingeslagen."
Volgens Erik Moen van makelaar De Keizer is vooraf niets te zeggen over het aantal bezoekers. "Soms valt het tegen, soms zijn het er heel veel." Hij adviseert zijn klanten altijd om mee te doen aan Open Huizen Dag. "Het is voor kopers een heel leuke manier om in contact te komen met een huis. Het is heel laagdrempelig; gewoon aanbellen en naar binnen gaan."
Wees eerlijk over het huis. Start niet gelijk met een spervuur aan verhalen, maar laat een leuk gesprek op gang komen.
Makelaar Erik Moen
Heel anders dan wanneer je via een makelaar een officiële bezichtiging regelt. Daar is de huizenbezitter zelf meestal niet bij. Moen heeft een paar tips voor zijn klanten die hun huis openstellen: "Wees gewoon eerlijk over het huis. Start niet gelijk met een spervuur aan verhalen, maar laat een leuk gesprek op gang komen."

Gelijk bieden

Mocht Diana morgen worden overladen met geïnteresseerde huizenkopers, dan kan ze altijd haar makelaar laten invliegen. Zeker als iemand opeens een bod uitbrengt. Makelaar Erik Moen staat namelijk paraat om uit te rukken als ergens een deal dreigt te worden beklonken. "Je zou het misschien niet denken, maar dat gebeurt best vaak. Soms komen er wel tien tot twaalf mensen langs en willen ze gelijk bieden."
Of dat vandaag ook in het stulpje van Diana gebeurt, is nog de vraag. "Ik leid ze gewoon lekker rond. Wij zitten klaar om 11.00 uur. En misschien komt er wel niemand."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.