Verdriet en verbondenheid in Utrecht bij herdenking slachtoffer busongeluk (7)

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Buurtbewoners, hulpverleners en getuigen kwamen vanmiddag bijeen in de Oude Antoniuskerk in Utrecht om het 7-jarige meisje dat vorige week bij een busongeluk om het leven kwam te herdenken. "Ik denk dat het voor veel mensen heel prettig was om bij elkaar te komen. Het was een heel warme bijeenkomst", zegt burgemeester Sharon Dijksma. Verder laat Dijksma weten dat de buschauffeur die bij het ongeluk betrokken was getuige en geen verdachte in het onderzoek van de politie is.
De besloten bijeenkomst gaf mensen de mogelijkheid om met elkaar te praten en ervaringen te delen. Dijksma: "Het gezelschap van ongeveer veertig mensen was erg gemêleerd. Er waren buurtbewoners, maar ook boa's en familierechercheurs. Allemaal mensen die op een bepaalde manier, of dat nu professioneel of als buurtbewoner is, betrokken zijn bij dit gezin."
Mensen steunden elkaar, maar hadden ook vragen die niet allemaal beantwoord konden worden. "Die vragen kunnen we pas later beantwoorden, dat gaat op dit moment niet. De politie doet namelijk nog onderzoek naar het ongeluk. De betreffende buschauffeuse is hierin getuige en geen verdachte", benadrukt Dijksma.
Het ongeluk gebeurde vorige week vrijdag toen een moeder onderweg was naar school met haar twee kinderen. Bij het oversteken van de Vleutenseweg werden de kinderen aangereden door een stadsbus. Het meisje van 7 jaar kwam hierbij om het leven, haar broertje van 5 raakte zwaargewond. Hij ons ondertussen weer thuis en maakt het qua gezondheid goed, weet Dijksma.

Verdriet en verbondenheid

De buschauffeur was één van de vele betrokkenen die Dijksma de afgelopen week sprak. "Iedereen is ontzettend aangeslagen, het ongeluk heeft heel veel impact. Ik sprak bijvoorbeeld de dag van het ongeluk met brandweermannen. Dat zijn bikkels van twee meter, maar aan tafel waren het ergens ook best kleine jongetjes. Ze hebben natuurlijk veel verdriet van wat ze hebben gezien."
Naast verdriet zag Dijksma de afgelopen week ook verbondenheid. "Het Stadsklooster begon een crowdfunding voor de begrafenis van het meisje in Eritrea. Het geld was binnen no time ingezameld. Dat de buurt er gaat staan op een moment dat zoiets gebeurt zegt heel veel over Utrecht. De stad heeft een enorme veerkracht. Mensen doen er alles aan om elkaar te helpen. Dat is op heel veel plekken niet vanzelfsprekend. Ondanks het enorme verlies geeft dat hoop en maakt mij dat trots."
Voor de burgemeester was het ook een moeilijke week. "Natuurlijk vind ik het soms zwaar. Ik ben ook moeder en denk dat alle ouders die dit zien, maar ook mensen zonder kinderen, kunnen begrijpen dat dit de grootste nachtmerrie is voor een ouder", zegt Dijksma. "Bij alle verhalen die je hoort hoor je ook weleens dingen die je misschien liever niet had willen weten. Maar het is wel onderdeel van mijn werk, en je moet er ook staan op het moment dat het zwaar is. Het is soms pittig, maar je kunt ook veel brengen."
Naast het politieonderzoek komt er een onafhankelijk onderzoek naar de verkeerssituatie op de Vleutenseweg. Rond mei organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de buurtbewoners. Meer informatie daarover volgt nog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.