Blessure Youri Koelewijn zwart randje historisch bekeravontuur: 'Heb flink staan vloeken'

© RTV Utrecht
Bunschoten - Het is nu al het meest historische bekerseizoen voor SV Spakenburg en het is nog niet eens voorbij. Dinsdagavond speelt de ploeg thuis de halve finale tegen PSV. “Het is bizar dat we het spelen, dit maken we waarschijnlijk nooit meer mee”, zegt centrale verdediger Youri Koelewijn. Toch is het feest niet compleet voor de voetballer: hij miste door een blessure al de kwartfinale en de kans dat hij weer fit genoeg is om te spelen tegen PSV is zeer klein. “Ik heb wel even flink staan vloeken ja.”
Op het veld is het team van Spakenburg donderdagavond hard aan het trainen voor de komende wedstrijden. Vanaf de zijlijn moet Koelewijn genoegen nemen met zijn eigen training die gericht is op zijn herstel. Regelmatig gaat er een jaloerse blik naar zijn ploeggenoten. “Het allerliefst sta ik daar natuurlijk”, zegt hij.
Dat zit er nog even niet in. Tijdens de wedstrijd tegen jong Volendam liep de centrale verdediger een blessure op aan zijn bovenbeen. Drie dagen voor de kwartfinale tegen FC Utrecht. “Ik had tijdens de warming-up eigenlijk al last van mijn been, maar dacht dat ik er wel doorheen kon lopen”, zegt Koelewijn over het moment voordat hij een blessure opliep. “Dat ging het helaas niet. Dan sta je even heel hard van jezelf te balen ja.
Een flinke domper voor de jonge speler, die al eerder dit seizoen een bekerwedstrijd miste door een zelfde soort blessure. Toch staat hij er nuchter in. “Veranderen kan ik het toch niet, dan kan ik maar beter heel hard trainen om er zo snel mogelijk bij te zijn.”
Dat doet hij vier dagen per week, onder begeleiding van de fysiotherapeuten van de club. “Met een blessure als deze is het zaak om zo snel mogelijk weer kracht te krijgen in de getroffen spier”, legt fysiotherapeut Niek van Logtestijn uit. “Eerst binnen in de sportschool en dan werk je langzaam toe naar het trainen met het team.”
Na vier weken lijkt Koelewijn op de goede weg. Meerdere tests laten zien dat hij met zijn geblesseerde been alweer bijna goed genoeg presteert. “Toch zijn dit soort trainingen anders dan op het veld, daar heb je meer onverwachte situaties.”

Extra pijnlijk

Koelewijn is getogen Spakenburger en dat maakt de blessure misschien nog wel extra pijnlijk. “Ik ben niet de enige die een wedstrijd heeft gemist, voor hen is het ook heel naar, maar voor het hen is het nú heel vervelend”, zegt hij. “Voor mij is het denk ik op de lange termijn vervelender.”
Het dorp zal waarschijnlijk nog lang napraten over het succesvolle bekeravontuur van de blauwen. “Met een beetje pech moet ik nog jaren uitleggen dat ik een paar van de meest historische wedstrijden uit de clubgeschiedenis niet heb gespeeld.”

PSV

De kwartfinale heeft hij dus al moeten missen en nu ziet het er aan uit dat hij ook tegen PSV plaats moet nemen op de tribune. “Ja dat is heel erg balen, de kans dat je dit nog een keer speelt is heel klein.”
Toch sluit hij niet uit dat hij dinsdagavond enkele minuten in het veld staat. Na vier weken keihard trainen lijkt het ergste van de blessure voorbij te zijn en gaat het steeds beter. “Ik hoop gewoon even te kunnen spelen”, zegt de nummer 29 van Spakenburg. “Maar wel alleen als het écht goed gaat.”

Sprankeltje hoop

Die hoop wordt een beetje getemperd door de fysiostherapeut, Niek van Logtestijn. “Normaal staat er voor deze blessure vier tot acht weken revalideren.” De eerste wedstrijd waar de speler normaalgesproken dus weer bij zou zijn is tegen De Treffers. “Je zou namelijk ook weer een hele week met het team moeten trainen.”
Dat de aankomende wedstrijd zo speciaal is dat je er een kleine uitzondering voor maakt, dat snapt de fysiotherapeut ook heel goed. “Je moet kijken naar welke risico’s je wilt nemen en echt pas de laatste minuten invallen.” Er is dus een kans dat Koelewijn tegen PSV toch een paar minuten speelt. “Ik ben niet van plan om heel grote risico’s te nemen, maar ik wil wel heel graag spelen.” En als het toch niet lukt? “Dan wil ik er tegen de IJsselmeervogels weer zijn.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.