Voorlopig geen trams naar Utrecht Science Park in late avond en weekenden

Vanaf maandag hoeven reizigers niet meer over te stappen op Utrecht Centraal
Vanaf maandag hoeven reizigers niet meer over te stappen op Utrecht Centraal © RTV Utrecht
Utrecht - Tot zeker eind 2025 zal de tram richting Utrecht Science Park niet in de late avonduren en weekenden rijden. Volgens de provincie is dat namelijk te duur en zou de tram weinig reizigers trekken.
De laatste tram vertrekt doordeweeks om 21.43 uur van Utrecht Centraal richting Science Park, de andere kant op is dat om 21.26 uur. In het weekend rijdt de tram niet. De gemeente Utrecht vroeg aan de provincie om de tram ook op die momenten in te zetten, omdat omwonenden aangaven daar behoefte aan te hebben. Ook FC Utrecht zou graag zien dat de trams rijden bij voetbalwedstrijden in het weekend.

Onderzoek

De provincie liet onderzoeken hoe duur het zou zijn om de trams vaker in te zetten. De tram in de laten avonduren en in de weekenden overdag laten rijden kost 300.000 euro. Voeg daar de avonden in het weekend aan toe, en het kost ruim het dubbele: namelijk 700.000 euro per jaar. Daarbovenop komen nog eens een bedrag van 300.000 euro voor bijvoorbeeld personeel en onderhoud.
De provincie denkt dat de tram op zaterdag 2100 en op zondag 1300 reizigers zou trekken. Zoveel mensen reizen er nu op een rustige stadsbuslijn. Daarbij zou de tram zo'n 10 procent nieuwe reizigers trekken, dat zou voor een extra inkomsten van 21.000 euro zorgen.
Ook het inzetten van de tram tijdens wedstrijden van FC Utrecht ziet de provincie niet zitten. De tramhaltes zouden niet ruim genoeg zijn en dit zou extra veiligheidsrisico's met zich meebrengen. De provincie onderzoekt nog of het mogelijk is om de trams eenuur langer te laten doorrijden op doordeweekse speeldagen van FC Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.