Ruim vierhonderd Amersfoorters delen iftar: 'Het is onacceptabel als je alleen eet'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Verkeersregelaars zorgen ervoor dat de grote stroom auto’s die onderweg is naar Masal Partycentrum in Amersfoort in goede banen wordt geleidt. Binnen eten ruim vierhonderd Amersfoorters vrijdagavond gezamenlijk de iftar. “De ramadan is veel meer dan alleen vasten. Het gaat om bezinning en om delen met elkaar”, legt Tulay Bilgic uit. 
Deze gedeelde iftar is een initiatief van het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM). “We vinden het belangrijk om dit samen te doen. De ramadan is voor ons belangrijk en we vinden het mooi om dat te delen”, zegt Bilgic.
De iftar is de eerste maaltijd die genuttigd mag worden als de zon onder is en is daarmee een belangrijk moment tijdens de ramadan. Vanavond wordt die maaltijd gedeeld met zoveel mogelijk Amersfoorters. Niet in de moskee, maar in een partycentrum. 
Ondanks dat het buiten de moskee is georganiseerd, verloopt de avond volgens de traditionele regels: bij zonsondergang een gebed en daarna wordt het vasten verbroken door het eten van een dadel. Vervolgens komen verschillende gerechten op tafel en wordt er afgesloten met de doea (smeekbede). 

Omkijken naar buren

De ramadan is niet alleen een maand van bezinning, maar ook van delen. “Omkijken naar je naasten, je buren, is heel belangrijk in de Islam”, legt imam Talhaoui uit. “Niet alleen je naaste buren, maar ook de mensen in je wijk of stad.” Het omkijken naar buren of anderen gebeurt niet alleen binnen de gemeenschap, maar ook daarbuiten. “Het is onacceptabel als je alleen eet”, zegt de imam. En daarom organiseert SvAM de gezamenlijke iftar voor alle Amersfoorters.

Nieuwsgierig

En die zijn in flinke getale aanwezig. “Ik ben eigenlijk gewoon heel nieuwsgierig”, bekent Korrie. Ze is vrijwilliger bij de Kledingbank in Amersfoort en heeft daar veel contact met moslimgezinnen. “Dit is voor hen een heel belangrijke maand en ik ben dan heel benieuwd naar de traditie en gedachte daarachter.” 
Ook Jeanine is vol interesse aangeschoven vanavond. “Ik ken het vasten vanuit het christelijk geloof, maar dat is natuurlijk heel anders.” Beiden zijn ze blij met de mogelijkheid om te leren over de ramadan. “Bij een moskee loop je toch wat minder makkelijk naar binnen.” Dat er ook veel niet-moslims aanwezig zijn zorgt voor een brede glimlach op het gezich van Tulay. “ Daar hebben we het natuurlijk voor gedaan.” 
tekst gaat verder onder de afbeelding
Tulay Bilgic van de Rahman Moskee is blij met de hoge opkomst
Tulay Bilgic van de Rahman Moskee is blij met de hoge opkomst © RTV Utrecht
Het is voor het eerst dat de moskeeën samen een iftar maaltijd organiseren. Voorgaande jaren hielden de verschillende moskeebesturen bij hun eigen moskee een iftar voor buurtbewoners. Dit jaar besloten ze de handen ineen te slaan. “Samen bereik je een veel grote groep mensen”, legt Tulay de keuze van het bestuur uit. “Anders spreek je alleen je eigen buren aan, terwijl we juist de deuren willen openen voor alle Amersfoorters.” 

Binnen kijken

Het liefst hadden ze het buiten georganiseerd, maar daar was de vergunning niet voor rond. “Met dit weer helemaal niet zo erg”, lacht Tulay, terwijl mensen achter haar nog met paraplu naar binnen lopen. “Buiten was misschien wat laagdrempeliger geweest.” Toch is ze ook heel tevreden over de ruimte waar ze nu zitten. 
De zaal, die ook wordt gebruikt voor onder andere huwelijken, is ingericht met witte bloemen, een podium, mooi gedekte tafels en witte doeken. Achterin de zaal en voor bij de ingang zijn gebedsruimtes voor mannen en vrouwen gerealiseerd. “Ik vind het heel mooi om te zien”, zegt Jeanine. “Ondanks dat het buiten de moskee is heb je wel het idee dat je echt een inkijkje krijgt.” 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.