Deze 1 aprilgrappen gaan rond in onze provincie

© Dierenpark Amersfoort
Provincie Utrecht - Het is even opletten vandaag. Is het een grap, of is het serieus bedoeld? Zo krijgt RTV Utrecht de nodige persberichten binnen waarvan de verzenders verzekeren dat het 'echt niet om een 1 aprilgrap gaat'. Maar bij sommige berichten moeten we toch echt twijfelen.
Deze grappen gaan rond in de regio:

Provinciale cryptomunt

Het Nederlandse cryptobedrijf BLOX maakt bekend de UUU te lanceren. Deze provinciale cryptomunt kan worden gebruikt om te betalen in de regio en is volgens het bedrijf ook een slimme investering. De UUU zou ook een stabiele munt moeten zijn omdat de waarde wordt gekoppeld aan zowel de bitcoin als de euro.
De UUU is niet de enige provinciale munt. Zo komt BLOX onder meer ook met GELD (Gelderland), NOOB (Noord-Brabant) en IJS (Overijssel).

Kleurrijke röntgenfoto

Een röntgenfoto is natuurlijk hartstikke saai. Dat kan anders, dachten ze bij het Diakonessenhuis in Utrecht. "We kunnen met trots vertellen dat het vanaf nu mogelijk is om tegen een meerprijs je MRI, CT of röntgenfoto in een kleur naar keuze mee te krijgen. Hiermee zijn we de eerste in Nederland", laat de afdeling radiologie vol trots op 1 april weten.
© Diakonessenhuis

Sporttaxi

Het moet voor velen herkenbaar zijn. Je wilt wel naar de sportschool, maar het regent pijpenstelen. Of je hebt simpelweg geen zin om van de bank te komen. De ook in onze regio gevestigde keten Sportcity presenteert vandaag de oplossing: de SportTaxi.
© Sportcity
"We doen er alles aan om jou in beweging te brengen. En dus starten we vanaf deze zaterdag 2023 met een haal- en brengservice", laat de sportketen weten. 'Goed' nieuws voor Utrechters: de pilot gaat in hun stad van start.

Orka's in De Ronde Venen

Koffieapparaat met spraakbediening

Ook op de werkvloer worden de nodige grappen uitgehaald. Zoals bij de Gemeenschappelijke Meldkamer in Utrecht, laat een luisteraar van Radio M Utrecht weten. "De afgelopen dagen werd rondgemaild dat het koffieapparaat voorzien zou worden van spraakbediening", zegt Jaap. Niet eens een heel onlogische gedachte in verband met de hygiëne.
"Deze spraakmodule zou vanaf vandaag actief zijn en als voorbeeld: he koffiemachine, nummer 38 graag". En de grap werkt, meldt Jaap. "Vanmorgen was er een collega centralist van de vroege dienst die aangaf dat de spraakmodule niet reageerde."

Mijn naam is haas

Soms twijfel je even. Is het nu wel of niet waar? Dat de kippen het Julianapark in Utrecht na een lang avontuur hebben verlaten, is al een tijd bekend. Maar nu maakt de gemeente Utrecht bekend dat er "vanwege een gebrek aan natuurlijke begrazing" nu hazen worden ingezet. "We hebben verschillende oplossingen onderzocht en de hazen zijn als beste optie uit de bus gekomen. Ook vanwege de hoge aaibaarheidsfactor; het blijft toch een recreatiepark", zegt stadsecologe Coco Lindt.
© Gemeente Utrecht
"Figuurlijk dan hè", voegt ze toe. "Het is niet de bedoeling dat de hazen echt geaaid of gevoerd worden. Daar krijgen ze, net als de eenden overigens, stress van." De gemeente geeft ook aan op zoek te zijn naar namen voor de nieuwe bewoners van het park. Het detail dat de hazen een chip krijgen zodat ze live zijn te volgen, geeft de grap uiteindelijk weg.

Kabouterpizza

Klein aprilnieuws komt uit Zeist. Daar woont kabouter Berry al jaren aan de Bergweg. Een reden voor Domino's om de kleine man nu precies vandaag een eigen pizza te brengen.
© Jeske Goedhart
De kosten voor de ingrediënten zijn beperkt. "Een klein bolletje deeg, een drup tomatensaus en wat klein gesnipperde groenten, minuutje in de oven en klaar is de kabouterpizza. Uiteraard bezorgen we ‘m op de Bergweg bij Berry thuis."

Stokpaardjes

Zo af en toe krijgen wij ook de vraag of we als nieuwszender aan een grap willen meewerken. Zo vraagt Manege 't Hoogt uit Utrecht of we het nieuws kunnen brengen dat de manege overgaat op stokpaardjes.
Ze doen zelfs een overtuigende suggestie voor de argumenten die we in het bericht kunnen verwerken. "Dat we het doen vanwege de stikstofreducite. Want stokpaardjes zijn minder belastend voor het milieu." Als serieuze journalistieke zender kunnen wij helaas niet meewerken aan dit verzoek, maar de koppeling met de actualiteit is toch een lofprijzing waard.

Titicacakikker

Traditioneel halen dierentuinen de nodige 1 aprilgrappen uit. Zo maakte Diergaarde Blijdorp in het verleden bekend dat alle dieren over zouden stappen op vegetarisch voedsel, waaronder ook de leeuwen. Dierenpark Amersfoort besloot vandaag de grappen links te laten liggen, maar wel de mogelijkheid aan te grijpen om aan educatie te doen.
"1 april, titicackikker in je bil", laat het park op Twitter weten. "Wist je dat de titicacakikker een zeer zeldzame kikkersoort is? Het dier is bijna helemaal uitgestorven in het wild". Kijk, zo leer je nog eens wat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.