Scandinavië speurt in Houten naar personeel: 'In het noorden van Zweden zoeken we duizenden mensen'

© RTV Utrecht
Houten - "Het is er prachtig. De winter is een echte winter. Niet wat je hier in Nederland tegenwoordig ziet," vertelt Wesley Overklift die voor het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB werkt. "In het noorden van Zweden ontstaan de komende jaren meer dan honderdduizend nieuwe banen."
Voor een plek waar maar weinig mensen wonen is dat een "super grote opdracht". Dus zoekt het mijnbouwbedrijf op de emigratiebeurs in Houten naar mensen die in het noorden van Zweden willen werken. "De woningen zijn goedkoper en het salaris ligt op een goed niveau", zegt Overklift.
Frans en zijn vrouw horen het verhaal van LKAB aan en durven al een beetje te dromen. "Ik weet niet of ik helemaal naar het noorden van Zweden wil. Maar we willen wel weg uit Nederland. Het is hier gewoon te druk en daar heb je de ruimte. Hier in Utrecht mag je blij zijn met een klein tuintje en daar kan je zo een hectare land krijgen als je dat wil."
Ook staan er opvallend veel Scandinavische ziekenhuizen op de beurs. Een verpleegkundige uit het Noorse Østfold vertelt dat er te weinig artsen en verpleegkundigen zijn in Noorwegen en dat ze op zoek zijn naar mensen die gespecialiseerd zijn in de interne geneeskunde.
"We zitten vandaag op bijna zevenduizend bezoekers," vertelt Bart van der Sommen van de emigratiebeurs. "En dat is een stuk drukker dan op vorige edities. Na covid zijn mensen op zoek naar meer kwaliteit van leven en ze zoeken meer rust en ruimte. Daarnaast wordt Nederland steeds duurder."
Van de standhouders hoort Van der Sommen dat meer bezoekers dit jaar serieus geïnteresseerd zijn dan voorgaande jaren. "Het is dit jaar een heel doelgericht publiek. Ze zijn echt op specifiek op zoek naar een huis in het buitenland of een nieuwe baan."

Stroopwafels en vrachtwagenchauffeurs

En als je nou helemaal niks van mijnbouw of gezondheidszorg weet, dan kan je bijvoorbeeld ook stroopwafels gaan verkopen in Frankrijk. Bij de stand van Gaufres d’Or France zoeken ze enthousiaste franchisenemers die op Franse markten en braderieën het oer-Hollandse product willen bakken en verkopen. Al waarschuwt de standhouder wel dat je er waarschijnlijk minder mee verdient dan in de Zweedse mijnbouw. "Maar goed, daar is het de helft van het jaar donker en in Frankrijk schijnt bijna altijd de zon!"
"Kijk hier kan je ook werken," roept een vrouw naar haar man. Ze wijst naar een advertentie met de tekst 'Hiring truck drivers in Canada'. Zowel in Canada als in Nieuw Zeeland is er schijnbaar behoefte aan Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. "Zou het koud zijn in Ontario? Het is wel ver weg," zegt de man. "Minder ver dan Nieuw Zeeland," merkt zijn partner op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.