Woerdense bussenbouwer Den Oudsten overleden

© ANP
Woerden - Bussenbouwer Jan den Oudsten is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stond, in het Woerdense bedrijf van zijn vader Marinus, aan de basis van de bekende stads- en streekbussen die in de vorige eeuw door Nederland reden.
Tot ver in de jaren tachtig leverde Den Oudsten de gele streekbussen door het hele land. Het bedrijf onderscheidde zich meer door de lagevloerbus, waardoor het instappen makkelijker is. Ook in het buitenland moest men kunnen genieten van de betrouwbare bussen uit Woerden, vond Jan den Oudsten.
Hij kocht in 1986 de noodlijdende Canadese bussenbouwer New Flyer. Honderden werknemers uit het Canadese Winnipeg kwamen in Woerden stage lopen om daar op precies dezelfde manier te kunnen produceren. Vanuit Canada werden ook bussen geleverd aan de Verenigde Staten.

Failliet

Maar in de jaren daarna gingen de zaken minder. In 1990 werd het familiebedrijf verkocht en ging het op in United Bus, waar ook vrachtwagenbouwer DAD en touringcarbouwer Bova deel van uitmaakten. Drie jaar later stevende United Bus af op een faillissement en kocht de familie Den Oudsten het busbedrijf weer terug.
Maar in 2001, het jaar waarin het busbedrijf haar 75ste verjaardag vierde, ging het alsnog failliet. "Een verlies voor Woerden", zei burgemeester Van Zwieten toendertijd. Ruim 250 medewerkers verloren hun baan. De oud-medewerkers keken, onder meer bij een reünie in de kantine van voetbalvereniging Sportlust '46, terug op de gloriejaren van het Woerdense familiebedrijf.
Jan den Oudsten overleed woensdag 29 maart in Breukelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.