Voorzitter Spakenburg blijft erbij: 'Mocht de finale lukken, dan voetballen we die niet op zondag'

© Orange Pictures
Bunschoten-Spakenburg - Voorzitter Marc Schoonebeek van Spakenburg zei begin vorige maand al dat het spelen van de finale van de KNVB-beker op zondag niet mogelijk is, nu laat hij opnieuw weten dat het geen optie is. Aankomende dinsdag speelt de amateurclub de halve finale tegen PSV. "We hebben misschien 2 procent kans dat we de finale halen. Maar mocht het toch lukken, dan voetballen we die niet op zondag. Dat kan niet eens met onze statuten."
De KNVB heeft de bekerfinale voor zondag 30 april uitgeschreven. De voetbalbond wil vooralsnog niet ingaan op de vraag wat er gebeurt als de christelijke amateurclub Spakenburg ook tegen PSV stunt. "Het zou kunnen dat ze denken dat het mogelijke probleem vanzelf wordt opgelost en PSV van ons wint", aldus Schoonebeek. "Maar dat is dan wel een beetje struisvogelpolitiek", aldus Schoonebeek tegen ANP.
De KNVB is niet de enige partij die over de datum van de bekerfinale gaat. De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor de openbare orde en houdt ook rekening met een eindstrijd op zondag 30 april. Voor die dag is allang extra inzet van de politie geregeld. En betaalzender ESPN zendt de finale rechtstreeks uit.
"Maar dat is toch allemaal ons probleem niet", stelt Schoonebeek. "De inhoud van onze statuten is bekend. Volgens mij kan je al die dingen wel oplossen. Waarom zou je die finale niet een dag naar voren kunnen halen? Volgens mij heb je twee ploegen nodig voor een finale. En wij voetballen nu eenmaal niet op zondag."
Overigens is er in het verleden al eens een uitzondering gemaakt op de zondagse rust. Dat leverde een heuse rel op in het christelijke vissersdorp. In 2009, tijdens een trainingskamp, werd er in Spanje een oefenduel afgewerkt tegen Rijnsburgse Boys. "Dat was een enorme rel", zei Schoonebeek eerder. "We gaan ons niet als ezel twee keer aan de zelfde steen stoten." Trainer Chris de Graaf van de Blauwen zei eerder na de gewonnen kwartfinale nog in zijn euforie tegen ESPN dat hij het wel mogelijk achtte om op zondag de finale te spelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.