Haags 'nee 'over wietclub irriteert Wolfsen

UTRECHT - Burgemeester Wolfsen is geirriteerd over de afwijzing van het plan voor een wietclub door minister Opstelten van Veiligheid.
Tegen de gemeenteraad zei Wolfsen dat zo'n vereniging nog maar een idee is, maar dat het nog wel uitgewerkt moet worden. Over anderhalf jaar moet er een concreet plan liggen.
Utrecht wil de teelt van wiet legaal maken, door een vereniging op te richten, waarvan de leden elk vijf plantjes mogen telen. Wethouder Everhardt van Gezondheid hoopt zo de kwaliteit van de teelt te kunnen controleren.

ZORGPLICHT

Hij krijgt steun van de coalitiepartijen D66, GroenLinks en de PvdA. Die vinden dat goede wiet onder de zorgplicht van de gemeente valt "Als een kroeg slechte alcohol verkoopt, is iedereen blij als de gemeente ingrijpt", aldus GroenLinks.
Oppositiepartijen vinden het plan helemaal niets en willen het liefst helemaal af van het gedoogbeleid. Volgens de VVD kan het plan niet eens, omdat het Openbaar Ministerie altijd alle wietplanten kan invorderen.

STANDPUNTEN

De ChristenUnie, CDA, VVD en Trots vinden het idee erg slecht. De oppositiepartijen stellen dat het beleid in Den Haag gemaakt moet worden en dat het beter is om softdrugs maar helemaal te verbieden.
ChristenUnie: idee lijkt te groot voor een wetenschappelijke experiment. Beter geld gebruiken voor voorlichting.
VVD: drugs zijn crimineel en niet meer van het vriendelijke Kees Koets-gehalte, zoals vroeger. Het OM kan ook 5 plantjes in beslag nemen, dus een wietclub kan niet.
CDA: moeten een norm stellen en duidelijk zeggen dat drugs slecht zijn. Met wietclub kan dat niet. De partij wil drugs helemaal verbieden.
D66: Als verkoop aan de voorkant mag, moet je ook de achterkant kunnen reguleren. Er is vraag, dus ook aanbod. Dat moet je kunnen controleren. Wel zorgen om de kosten van het plan.
PvdA: déjà vu met verstrekking medische heroine een tiental: ook bekritiseerd, maar uiteindelijk positief gebleken. Wil combinatie met het idee van de wietpas van Den Haag.
GroenLinks: wiet is door teelt de afgelopen jaren veel gevaarlijker geworden. Door vereniging kan minder gevaarlijke wiet geteelt worden. Wiet hoort bij de zorgplicht van de gemeente,
Trots: waanzinnig slecht voorstel, alleen al om mogelijke imagoschade in het buitenland.

Haags 'nee 'over wietclub irriteert Wolfsen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.